Kézzel készített angyalkák a megbocsátásért

2022.12.24. 15:00

Ajándékozás a fogvatartottak reintegrációját szolgáló foglalkoztatási program keretében

ME

A karácsonyfadíszeket a drogambulanciának adták Fotók: PBVOP

Több nemes felajánlással szolgált a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága különböző szervezetek számára. Mint írták, a büntetés-végrehajtás személyi állománya idén is fon­tosnak érezte, hogy részt vegyen a MikulásGyár támogatását célzó gyűjtésben, ezzel együtt a rászorulók megsegítésében. A közel két hónapos gyűjtési időszak alatt egy kisebb teherautót töltöttek meg a bedobozolt adományok: a bv-szervezet gazdasági társaságai elsősorban az általuk gyártott termékekből (aprósütemény, bőrcipő, egészségügyi, higiénés termékek, karácsonyi dísztárgyak), addig munkatársaik ruhaneműket, édességeket, játékokat ajánlottak fel. 

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a reintegrációt szolgáló Széchenyi 2020 program keretében karácsonyi ajándékokat készítettek. 

Korábban már mi is hírt adtunk arról, hogy idén augusztusban a férfi fogvatartottak fekhelyeket és játékokat készítettek a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület gondozásában lévő négylábúak számára. Idén októberben új projekt­elemként indult az úgynevezett foglalkozási rehabilitáció azon fogvatartottak részére, akiket munkáltatásba nem lehet bevonni. Ezen célcsoport számára kiemelten fontos egy olyan program biztosítása, ahol szinten tartják, illetve fejlesztik a munkavégző képességeiket, készségeiket, hogy szabadulásukat követően jobb esélyekkel indulhassanak a munkaerőpiacon, valamint a bűnismétlés kockázata csökkenjen. 

Most a bv. munkatársainak irányításával újrahasznosított alapanyagokból, csoportos foglalkozás keretében készültek a macskák és kutyák számára a puha, meleg fekhelyek, és a csomózott játékok. 

A reintegrációs foglalkozások során nagyobb hangsúlyt kap a bűncselekmény elkövetése miatti károkozással történő szembenézés, a felelősségvállalás. A rehabilitációs programelem keretében a Mélykút Alegység női fogvatartottjai száz darab angyalkát horgoltak a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány fiatal- és felnőttkorú gondozottjainak. A bv-intézet és a közalapítvány kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza. A jeles ünnepekhez kapcsolódóan az intézet számtalanszor megteremtette a lehetőségét annak, hogy a fogvatartottak rendszeresen ajándéktárgyakkal készüljenek a gondozottak számára. A mostani angyalkákat Kárdási József bv. ezredes, intézetparancsnok adta át a Jószolgálati Otthon munkatársainak, Gózon-Erdélyi Henriettnek és Csepelyi Anna Máriának Pálhalmán. 

Újrahasznosított textildíszeket, és 2023. évi falinaptárat is készített a református egyház dunaújvárosi drogambulanciájának tíz olyan fogvatartott férfi, akik Bernátkúton töltik jogerős büntetésüket. Az ambulancia munkatársai a szenvedélybetegek ellátása és a támogatott lakhatás biztosítása mellett az intézetben elhelyezett fogvatartottak számára rendszeresen nyújtanak szolgáltatásokat az együttműködési megállapodás alapján. Advent időszakában egyébként az intézmény szenvedélybetegek fogadására szolgáló helységei is ünnepi díszbe öltöznek. A szenvedélybetegek támogatott lakhatását biztosító ingatlan falán kap helyet az önfejlesztést segítő üzeneteket tartalmazó naptár. 

Az angyalkákat a mélykúti alegység női fogvatartottjai horgolták 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában