Iparművészeti szalonbemutató volt, gyertyafényes koncerttel

2022.12.06. 14:00

Használati és dísztárgyak rangos kiállítása, vására

Mind többet hallatnak magukról a Károlyi József Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő kulturális rendezvények, amelyek helyszínéül a Károlyi-kastély és annak környéke szolgál. Nyár elején jelen voltunk az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon, legutóbbi meghívásukra pedig a Friss Termés magyar iparművészek szalonbemutatóján és vásárán jártunk.

Szente Tünde

Fodróczi Kármen fonottvessző tárgyainak kiállítása nem akármilyen elismerést aratott a látogatók között Fotók: a szerző

Fehérvárcsurgó - Az alapítvány kulturális igazgatója, Károlyi Angelica elmondta, hogy a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély Hotel és Étterem hatodik alkalommal adott otthont a Friss Termés iparművészeti szalonnak és vásárnak, a kortárs magyar iparművészeket ismét a Károlyi József Alapítvány látta vendégül. November 19-én este a Szent Erzsébet-napi gyertyafényes koncerten a Voice and Brass együttes játékát élvezhette a közönség. A kiállítás és vásár koncepciója évek óta változatlan, prémiumminőségű, időt­álló használati tárgyak megismerése, személyes kapcsolat kialakítása az alkotók és a vásárlók között. 

A Krumbiegel Virágstúdió impozáns Közös standon láthattuk Balázs Marianna és Sziráki Lili munkáit alkotásainak egyike

A kastély földszinti szalonjaiban mutatkozott be 30 művész, köztük textil-, öltözék-, bőr-, üveg-, porcelán-, kerámia-, bútor- és formatervezők, valamint képzőművészeti irányú felsőfokú tanulmányaikat folytatók. Megismerkedhettünk a fotó és a grafika területén alkotó művészekkel, bútorok, csempék, fonott tárolóeszközök között válogathattunk, felpróbálhattuk kortárs ékszertervezők új munkáit. 

A koncerten felléptek a Voice and Brass tagjai

A kiállítók között találkoztunk Szegedi Katalin grafikusművésszel, könyvillusztrátorral, akinek nevét és munkáit nem kell bemutatni a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtári látogatóinak, hiszen alkotásaiból, általa illusztrált kötetekből nyílt tárlatát önálló kiállítás keretében is láthatta már a dunaújvárosi közönség. Edőcs Márta üveg- és ékszertervező úgy véli, hogy az ékszer a személyiségünkben rejlő ellentmondások vetülete. Kifelé mutatott, csillogó színes énünk mellett mindannyiunkban ott rejlik egy otthonos, kopottabb, hétköznapi verziónk, ugyanakkor belső értékeink gyakran rejtve maradnak. Fodróczi Kármen fonottvessző tárolóinak bemutatására szolgáló Nádor-termi enteriőr közvetítette leginkább a háromnapos kiállítás és vásár üzenetét: Friss Terméssel teltek meg a vesszőből font hagyományos, vagy éppen újraértelmezett használati és dísztárgyai. A Krumbiegel Virágstúdió kompozíciói keltették életre a letűnt korok emlékét őrző, napjainkra kulturális találkozóhelyként is szolgáló kastély kisebb-nagyobb tereit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában