Akár rendőrt is hívhattak volna a kukkolóra

2022.12.21. 08:00

Egy fehérvári panelház tetején szúrták ki a drónos leskelődőt

A minap futottunk bele egy közösségi oldalon keringő videóba, amin a következő dolog látszik: valaki áll fekete nagykabátban egy székesfehérvári panelház tetején (egy igen sűrűn beépített panelházas övezetben) és onnan drónt reptet - írja a feol.hu.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Shutterstock

Fotó: Dmitry Kalinovsky

Ezt valaki kiszúrta, lefilmezte, és "kukucskálásnak" aposztrofálta.  Nem akarunk a dolgok elébe menni, de már rögtön az elején leszögezhetjük: ilyet nem lehet csinálni. Érdekes módon a bejegyzésnek nem lett nagy visszhangja, pedig mindenkiben felmerülhet a gondolat és a félelem: beláthat-e így valaki az ablakunkon, tárolhat-e felvételeket rólunk egy vadidegen?

Mint tudjuk, a drónoknak számos társadalmilag hasznos funkciója van, amiket most külön nem részleteznénk, de mindegyik "szerepkörhöz" pontos és részletes szabályozás társul. Kérdéseinkkel kedden megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik magánemberként ilyen "kütyüt" vásárolnak és persze használnak. Ebben a konkrét esetben történhetett-e szabálysértés? Ha valaki feljelentéssel élt volna, lehetne akár eljárást is indítani a drónhasználóval szemben?

Forrás: pixabay.org

A rendőrség válaszában megerősíti, lakott területen belül pilóta nélküli légijárművet (továbbiakban: drón) csak a Katonai Légügyi Hatóságtól előzetesen igényelt és aktív eseti légtér, valamint a Mydronespace alkalmazás együttes használata mellett szabályos reptetni.  Ebben az esetben is tilos a drón kamerájával a magánlakást megfigyelni, arról képi, videó, vagy hangfelvételt készíteni, mivel az magánlaksértés szabálysértésnek minősül, mellyel kapcsolatban magánindítvánnyal élhet a másik fél. Akik drónt vásárolnak kötelesek az alkalmazás megkezdése előtt üzembentartói nyilvántartásba vetetni a Légügyi Hatósággal, online drón kezelői vizsgát tenni, mellyel kezelői igazolványt kapnak, kötelező felelősségbiztosítást kötni az eszközre. Fentieken felül az eszközzel való repülés során nem repülhetnek embertömegek fölé, és nem repülhetnek 120 méter földfelszín feletti magasság fölé.

A rendőrség továbbá hozzáteszi, akik nem hobbi céllal, hanem kereskedelmi céllal repülnek drónnal, műveleti engedéllyel is rendelkezniük kell, amit a Légügyi Hatóságnál kell kérelmezni.

Az általunk felvázolt esetben elképzelhető, hogy történt szabálysértés, mellyel kapcsolatban meg lehet tenni a szabálysértési feljelentést, ám az eredményes felderítés érdekében célravezetőbb ilyen alkalmakkor rendőrt hívni a helyszínre - írta válaszában a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Konklúzió: ha valaki úgy érzi, megfigyelés alatt áll, valaki drónnal tipor a magánszférájába, kölcsönös "leskelődés" és kamerázás helyett, lépjen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában