Alacsony a Duna

2022.12.04. 07:00

A következő napokban tovább apadhat a folyó

A következő egy hét során várhatóan tovább csökken a Duna vízszintje Mohácsnál is, egyre inkább közelítve a hajózás szempontjából kritikus határnak számító 150 centiméterhez.

Teol.hu

A Duna vízállása változó, ezáltal ami ma látható, lehet, hogy másnapra víz alá kerül! A víz mozgása eltörheti a mécseseket, ami apadáskor könnyen elvághatja a gyerekek, vagy horgászok kezét.

Az elmúlt napok során nem volt számottevő csapadék a Duna vízgyűjtő területein, így a közeli jövőben biztosan nem számíthatunk a vízszint emelkedésére, sőt. A folyó már a teljes magyarországi szakaszán apad. Mohácsnál csütörtökön reggel 208 centiméteres vizet mértek, a következő egy hét során pedig tovább csökkenhet a vízszint.

A hajózás szempontjából kritikus határnak a 150 centis víz számít, az alatt a nagyobb merülési mélységű hajókat csak félig rakodják, nehogy zátonyra fussanak - jövő hét elejére várhatóan ez alá esik a vízállás. A továbbiakat illetően nem tudni biztosat, az előrejelzéseket ugyanis hat napra szólóan készítik, mivel ennyi idő elteltével érezteti hatását a vízgyűjtő területeken esett csapadék - már ha esik.

Mindenesetre egyelőre így is távol vagyunk a negatív rekordoktól. 2018 októberében például, amióta mérik, még soha nem jegyeztek fel olyan alacsony dunai vízállást Mohácsnál, mint akkor: hatvankét centimétert mutatott a mérce, egy centivel kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az addigi rekordot regisztrálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában