Az állatorvos válaszol

2022.11.30. 19:22

Milyen vitaminokat adjunk a kutyának?

A vitaminok az anyagcserében jelentős szerepet játszó természetes vegyületek, amelyeknek hiánya hosszú távon betegségek oka is lehet – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

B. M.

Fotó: Shutterstock

Ismertette: az egészséges állatok szervezete úgy „gazdálkodik” a vitaminokkal, hogy azokból nem keletkezik hiány, azonban bizonyos szervek krónikus betegségei vagy szélsőséges táplálási hiányosságok esetén ez előfordulhat.

Ezek azonban ritka esetek, következésképpen nem érdemes rutinszerűen vitaminokkal tömni az állatokat. Az embernél közismert C-vitamint például a kutyák, macskák szervezete előállítja, ezért teljesen felesleges adni, kivéve, ha valamilyen betegség miatt az állatorvos javasolja.

Viszont a fiatal állatoknak javasolt néha D-vitamint adni, mert ez szükséges a kalcium hasznosulásához, az utóbbit szintén érdemes táplálék kiegészítők formájában is adagolni, főleg ha az állat nem kap csontot. Kiemelten fontos ez a nagytestű kutyáknak, amelyeknek a gyors növés miatt sok kalciumra van szüksége.

A D-vitamin adagolása fontosabb az őszi-téli hónapokban, amikor a napsütéses órák száma csökken, illetve a hosszan tartó felhős idő is gátolja a napsugarak D-vitamin képző hatását. Ennek a vitaminnak az immunrendszer működésében is jelentős szerepe van, ezért mindenképpen hasznos ezzel kiegészíteni az étrendet, főleg amikor nincs lehetőségünk a kutyánkkal hosszas sétákat tenni a napsütéses szabadban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában