Spórolás és meghittség?

2022.11.22. 17:30

A kistelepülések így élik túl az előttünk álló ünnepi időszakot

DH-összeállítás - Az önkormányzatok számára is jelentős terhet jelentenek a megnövekedett energiaárak. Már elkészültek az intézkedési tervek, és sok helyen már foganatosították is ezeket. Az intézmények összevonásával, az ünnepi díszkivilágítás csökkentésével több település is takarékoskodik. Ugyanakkor a legtöbb település az ünnepi rendezvényeit megtartja majd.

Török Tímea

Előszálláson a Családsegítő Szolgálat október 17-től már a művelődési házban működik Fotó: Körmendi Erzsébet

Előszállás nagyközségben történt energiatakarékossági intézkedésekről Farkas Imrét kérdeztük meg. Aki elmondta, hogy az önkormányzat egy Bem utcai épületét, a Családsegítő Szolgálat gondozási központját október 17-től bezárták előreláthatóan a fűtési szezon végéig. Addig a szolgálat a művelődési házban működik majd. 

Az intézkedések között említette még Farkas Imre polgármester, hogy több intézményben is csökkentették a hőmérsékletet. Így a közművelődési intézményben is, ahol a napi nyitvatartás alatt a nem rendszeresen használt helyiségeket lezárták, és a fűtést maximum 10 fokban határozták meg. A polgármesteri hivatalban 20 foknál magasabb hőfokot nem engedélyez az előszállási képviselő-testület a témában hozott határozatuk alapján. Ugyanakkor az óvoda hőfokszabályozását ilyen értelemben nem korlátozzák. 

Farkas Imre polgármester lapunknak azt is megemlítette, hogy ebben az évben takarékossági megfontolásból nem szerelik fel a karácsonyi díszkivilágítást és a sportpálya világításának időtartamát is csökkentik. 

Daruszentmiklóson Rauf Norbert polgármester arról számolt be, hogy nagyon sok szerződés szűnt meg a települést érintően, amelyek a villamos és a gázszolgáltatást egyaránt érintik. De szerencsére azonban az önkormányzat rendelkezik olyan, saját erdős területekkel, amelyről lehetőségük van a fakitermelésre. Így a bölcsőde és az óvoda fűtését is vegyes tüzelésű kazánok segítségével fával oldják meg. 

A polgármester arra is kitért, hogy több energetikai felújítás is folyamatban van az önkormányzat épületeiben, amelyek a napelemes és klímás fűtés kialakítását is tartalmazzák. 

Rauf Norbert kitért arra is, hogy a község számára a közvilágítás költségei is jelentős problémát okoznak. Mégis a felelősséget, amely a világítás hiányában esetlegesen megnövekedő baleseteket és közbizonytalanságot jelenti – nem vállalja a község vezetése és korlátozásában nem gondolkodnak, bár nyolcszoros költséget fizetnek a megelőző időszakhoz képest. 

Az önkormányzati feladatokat ellátó intézmények nyitvatartásának optimalizálásával is számolnak spórolás céljával. Így megvizsgálták, hogy a bölcsőde teljes nyitvatartási idejét kihasználják-e az érintettek. Ez alapján úgy látja az önkormányzat és az intézmény is, hogy mintegy másfél órával szűkebb nyitvatartás is maradéktalanul kiszolgálná a nevelési intézményt igénybe vevők igényeit. A könyvtár nyitvatartását várhatóan jövő év januártól úgy fogják megváltoztatni, hogy csak akkor nyit ki a közművelődési intézmény, ha bejelentkeznek. 

Az adventi időszak rendezvényeit biztosan megtartják

Mindenhol próbálnak programozott fűtéssel is spórolni. De az év végi rendezvényeket nem szeretnék lemondani, és december 31-ig szeretnék minden rendezvényüket a hagyományok alapján megtartani. Daruszentmiklós polgármestere hangsúlyozta, hogy az energiai piac és az árak változásának függvényében fognak majd dönteni a következő évi cselekvési tervről. 

Nagykarácsony nagyon szűkös költségvetésből kénytelen gazdálkodni – mondta kérdésünkre Scheier Zsolt polgármester. Rávilágított, hogy ezért gyakorlatilag nagyon kevés lehetőség van a takarékoskodásra. 

Összevontan, egy épületben dolgoznak a könyvtárosok és művelődési szakemberek, a védőnők és a háziorvos is. Szerencsére a település közvilágítása nem változik az érvényben lévő szerződés miatt. Az önkormányzati fenntartású óvodában vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek, amelyhez a fát önkormányzati területről termelik ki. 

Mindenhol spórolnak – mint például az önkormányzati újságon, díszkivilágításon – ahol lehet, de az adventi rendezvényeiket megtartják idén is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában