Duol.hu podcast

2022.10.14. 17:30

Érmetervezés és ami mögötte van

A dunaújvárosi kötődésű Endrődy Orsolya grafikus - Endrődy Zoltán iparművész házaspár sokaknak ismerős lehet Dunaújvárosban, ha máshonnan nem, hát a Viadana Kamarakórus egykori énekeseiként.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Sokféle dologgal foglalkoztak már életük során, de most az érmetervezés tűnik a legerősebb irányzatnak az életükben. A közelmúlt híre, hogy egy különleges emlékérme-sorozatot indított a Magyar Nemzeti Bank a Nemzeti Hauszmann Program eredményeinek bemutatására. "Szent István-terem” megnevezéssel különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmét bocsátottak ki, amelyen Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható, de a tervezésben markáns szerepet vállat felesége, Orsolya is. A beszélgetésből kiderül többek között az is, hogy mi közük van a Vígszínház jelmezeihez, hogyan újítható meg a főzőműsorok enteriőrje, megfér-e egymás mellett a szerelem és a munka, hogy lett Szőke farkas egy sör neve, művészi alkotó tevékenység-e szőnyegszövés, hogyan kerül macifül egy vágódeszkára, és hogy gyűjtik-e az érmét azok, akik tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában