Tanácsok

2022.10.25. 18:00

A reggeli köd nehezíti a közlekedést

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a megváltozott látási, időjárási és útviszonyokra, a biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet.

duol.hu

Az ősz beköszöntével egyre többször számíthatnak a közlekedés résztvevői a látási viszonyok romlására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét minden napján lehet számítani reggeli párára, ködképződésre, a köd és a rétegfelhőzet néhol napközben tartósabban megmaradhat, máshol több napsütés lehet jellemző. Kérjük, hogy a balesetek elkerülése érdekében fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Borongós, esős, ködös őszi időben fokozott figyelemmel kell közlekedni és folyamatosan alkalmazkodni kell a megváltozott látási- és útviszonyokhoz. Járművezetés során számolni kell az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik.

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, hogy mikor, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

A ködréteg jellemzően foltokban jelentkezik folyók, tavak közelében, zárt völgyekben, erdős területeken, illetve olyan helyen, ahol az időjárási viszonyok egy adott pillanatban kedveznek a ködképződésnek.

Csak abban az esetben induljon útnak ködben, ha az elkerülhetetlen! Elindulás előtt, illetve menet közben kérjük, legyen figyelemmel az alábbiakra:

  • Ellenőrizze az ablaktörlők állapotát, ablakmosó folyadék mennyiségét, minőségét, az ablakfűtések és az utastér fűtését! Menet közben használja a hátsó és első ablakfűtést is!
  • A kinti és a benti hőmérsékletkülönbség és az utasok által kilélegzett pára miatt az ablakok belülről párásodhatnak. Ennek leküzdésére használjon párátlanítót, vagy időnként résnyire engedjen le egy ablakot!
  • Menet közben tartson a szokásosnál jóval nagyobb követési távolságot, vezessen lassabban! A köd aszfaltra lecsapódásakor előre nem látható víz- vagy jégbevonatot képez rajta, mindez tovább veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot.
  • A ködlámpát kizárólag korlátozott látási viszonyok között és ködben használjon! A ködlámpát tompított fénnyel együtt és ne reflektorral használja! A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő!
  • Közlekedés során lehetőleg ne hallgasson rádiót, utasaival is csak a legszükségesebbeket beszélje meg, hiszen a szem korlátozott érzékelése révén a fülünket is segítségül kell hívni a megfelelő tájékozódáshoz!
  • Köd esetén tartózkodjon az előzéstől!
  • Amennyiben a jármű elejéig sem lát el a sűrű köd miatt, érdemes megállni biztonságos parkolóhelyen, és megvárni a köd feloszlását. Ebben az esetben se kapcsolja le a lámpákat és a motort se állítsa le! Hosszabb út esetén gyakrabban tartson pár perces pihenőt, hiszen a normál körülményekhez képest a ködben vezetés jóval nagyobb terhelést jelent a szervezet számára!
  • Ha kiszáll a járműből, lakott területen kívüli útszakaszon mindig vegye fel a fényvisszaverő mellényt, mely az észlelhetőséget, ezáltal a biztonságot sokszorosára növelheti!
  • Az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Balesetmentes közlekedés kíván a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában