Az állatorvos válaszol

2022.10.11. 07:04

A macskák táplálásáról

A macskák a természetben például az egerekből, madarakból, bogarakból jutnak táplálékhoz, amelyben minden szükséges tápanyag a megfelelő arányban megtalálható. Sőt, ezek jelentős mennyiségű vizet is tartalmaznak.

Brunner Mónika

Fotó: Csapó Balázs

Ezért a száraz macskaeledelek mellett nagyon fontos a víz kiegészítése. Ugyanis a csökkent mennyiségű vizelet miatt különféle vese- és húgyúti problémák jelentkezhetnek, azon ásványianyag-kristályok besűrűsödése következtében, amelyek a vizeletben normálisan is megtalálhatók – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Mint azt elmondta, ennek további folyománya lehet többek között a hólyag nyálkahártyájának gyulladása, súlyosabb esetekben – ha a kristályokból kő képződik –, a húgycső elzáródása.

Sok macska szereti a száraz tápot, mert ez „emlékezteti” őket a zsákmányállatok csontjainak ropogtatására. Ha a cica kölyökkorban hozzászokik a száraz eledelhez, akkor valószínűleg azt is megszokja, hogy ivással pótolja a hiányzó vizet. Ha azonban már kialakult táplálkozási szokásai vannak egy felnőtt macskának, amelyik előtte konzerveket vagy más lédús élelmet fogyasztott, az nem biztos, hogy vízivással fogja pótolni a hiányt, hiszen nem tanulta meg magát az ivást, legalábbis nem megfelelő mennyiséget fog inni. Ezért a száraz tápra való áttérés ilyenkor nem javasolt, vagy pedig csak kis mennyiségben egészítsük ki ezzel a már megszokott étrendet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában