Megannyi figyelemfelhívó programmal kecsegtet

2022.09.15. 09:00

Pénteken startol el a mobilitási hét

Szente Patrícia

A Vasvárinál volt korábban az autómentes nap, most az egyetem lesz a házigazda Fotó: LI/archív

Fotó: LI

A környezettudatosság és fenntarthatóság jellemzi a 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hetet. A szeptember 16-án, pénteken induló, és több napon át tartó esemény megannyi, érdekes és figyelemfelhívó programmal kecsegtet. Az akció fő célja, hogy a város lakosságának minél nagyobb része fontolóra vegye az alternatív közlekedési módok beiktatását mindennapjaikba. 

Az idei évben a kampány mottója: „Hangold össze!”, amely a programsorozaton részt vevőket arra hívja fel, hogy tudatosan építsék be a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos környezetbarát felfogást a már megszokott, mindennapi életükbe. 
Szeptember 16-án, pénteken szemétszedési akcióval kezdődik a mobilitási hét, a „Tiszta utcák, tiszta terek – tegyél a helyemre” nevű eseménnyel. A hulladékgyűjtésre lakók, lakóközösségek és intézmények jelentkezését egyaránt szívesen fogadják, s annak helyszíne és időpontja teljesen szabadon választható. A várostisztítási akció, amire a szemétszedéshez szükséges eszközöket biztosítják, szeptember 18-án, vasárnap, valamint szeptember 21-én, szerdán folytatódik. 

Bringás reggelivel kezdődik majd az autómentes nap jövő csütörtökön

A hét szombati napján a Fuss velünk, fuss értünk! jótékonysági futással lehetőség nyílik az autista és más fogyatékkal élő emberekkel együtt sportolni egy jót, és ezzel támogatni az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületét. Az eseményen a 7.30-kor rajtoló 21 km-es, valamint a 10 órakor induló 2 km-es, rövidebb szakaszon futhatnak a jelentkezők. A futás a Városháza térről indul. 
Interaktív játékokkal, valamint különleges bemutatókkal és kísérletekkel találkozhatnak az érdeklődők hétfőn és kedden a hivatali klímavédelmi napon és a hivatali zöldnapon a Városháza téren. A 9-től 14 óráig tartó programon mindkét nap a klímavédelem témája kerül a középpontba, valamint Orosz Tamás ingyenes kerékpár-állapotfelmérést is végez minden, arra igényt tartó résztvevőnek 17 óráig. 
A mobilitási hét a bringás reggelivel kezdi meg utolsó napját szeptember 22-én, csütörtökön, amikor a kerékpárral munkába, valamint iskolába tartó közlekedőket finom péksüteménnyel kínálják meg a Béke téren. Végül a Petőfi ligetben 9-től 13 óráig tartó európai autómentes nappal zárul a hét, amelyen a Dunaújvárosi Egyetem vár mindenkit a bemutatójával, valamint biciklis ügyességi pálya és az óvodások aszfaltrajzversenye is szerepel a napi programkínálatban. Az autómentes nap alkalmával a helyi autóbuszjáratokat ingyenesen használhatják az utazók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában