Dinnye

2022.07.21. 17:30

Az idén még édesebb a görögdinnye, mint tavaly

Itt a görögdinnyeszezon, ez tény. De milyen is az idei termés, milyen árakra számíthatunk? A dinnyekedvelőket manapság ez is biztos, hogy foglalkoztatja.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Ami bizonyos, a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon már csak elvétve láthatunk külföldi görögdinnyét, a hazaiak dominálnak. Közülük is leginkább a békési és a cecei. A békésinek 390 forint, a ceceinek 350-380 forint a kilója, a magnélkülinek pedig 590 forint. De volt olyan stand, ahol, ha egyben veszi meg valaki a dinnyét, akkor csak 250 forintot kell fizetnie kilójáért. Ami feltűnő, egyre több a méregzöld dinnye (fekete héjú), sőt, talán már fele-fele arányban kapható a csíkossal. Pedig az utóbbi években a méregzöld dinnye ritka volt, mint a fehér holló. A dunaújvárosi árusok szerint népszerű is, amolyan retro dinnyeként kezelik a vásárlók, ami nem véletlen, hiszen a csíkos dinnyék a nyolcvanas években kerültek a piacra.

A piacon tettünk egy kis kutatást, az árusok véleményére voltunk kíváncsiak: hogyan látják az idei dinnyét azok, akik évtizedek óta árulják. A Láng családnak több mint harminc éve van standja a dunaújvárosi piacon, ők a cecei dinnye elkötelezettjei, szerintük – legalábbis akiktől ők veszik – évek óta hasonlóan jó minőséget produkálnak, nem éreznek különbséget a tavalyi és az idei dinnye között.

A békési dinnyékkel kereskedők véleménye az, hogy nagyon édes az idei, édesebb, mint tavaly, összességében is jobb a minősége. De a termelők azt állítják az idén hamar lemegy majd a szezon, arra lehet számítani, hogy két hétig tart, Békésből majd csak ősszel érkezik újra dinnye.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből kiderül, hogy felejtsük el Lőrincet, vagyis azt, hogy a szeptember 5-i Lőrinc napkor – tehát nem összetévesztendő az augusztus 5-ivel – vége a dinnyeszezonnak.

Magyarországon 2600 hektáron termesztenek görög-, 400 hektáron sárgadinnyét. Bár a termőterület 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a technológiai fejlődésnek és az öntözésnek köszönhetően a hozam stabilizálódott. Görögdinnyéből 130-140 ezer, sárgából 12-15 ezer tonnára számítanak.

A szakemberek az árakkal kapcsolatban azt tartják, hogy a szezon előrehaladtával sem lesz sokkal olcsóbb a görögdinnye, és ez az utóbbi években is jellemző volt. (Elmúltak azok az idők, amikor a szezonkezdethez képest a szezonvégén szinte fillérekért lehetett a dinnye kilójáért hozzájutni.)

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke hangsúlyozta, a fóliás termesztésnek köszönhetően több héttel kitolható a hazai szezon. (Magyarországon jellemzően szabadföldön foglalkoznak dinnyetermesztéssel, azonban bővül a fóliasátras termesztés, amellyel egyre inkább biztosítani lehet a magyar dinnye szezonjának széthúzását, ami így több héttel kitolható, és akár szeptember végéig is eltarthat, ráadásul csökkenthető a külföldről behozott dinnye aránya.)

Végül: milyenek a hazai görögdinnye vásárlási szokások? Egy tipikus magyar család 5-8 kilogramm dinnyét szeret venni egyszerre, ami a nagyobb kiskereskedelmi láncokban egy közepes méretű egész dinnyét ad ki. Ez a vásárlási szokás a magyar fogyasztók nyolcvan százalékára jellemző. Ugyanakkor folyamatosan nő az igény a magszegény, úgynevezett magnélküli dinnyék iránt, és ma már a hazai piac tizenöt százalékát teszik ki.

Forrás: vg.hu, agrarszektor.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában