Adony

2022.06.18. 15:00

Ógyalla nem csak a söréről lett híres, nagyon jók a boraik is

A szlovákiai, közelebbről a felvidéki borok a magyar borkedvelők körében nem nagyon ismertek, pedig a Duna mentén szép borokat készítenek magyar borászok (is). Ez a rész az európai szőlőtermesztés, borászat északi határa, bár már ez sem teljesen így van (írásunkból kiderül majd, miért is). A múlt héten Adonyban tartotta meg a Történelmi Magyarországon Működő Szent Orbán Borrendek Szövetsége az éves találkozóját. Itt voltak a felvidékiek közül az Ógyallai Borászati Körzet képviselői is, akiket Kovács János nagymester képviselt Adonyban. Vele beszélgettünk.

Agárdy Csaba

Kovács János, az ógyallaiak nagymestere. Most is jól érezte magát az „Orbánokkal” Fotó: AKA

A szőlőter­mesztés északi határa Európában Szlovákia – egyre tolódik

Először néhány mondat erejéig ismerkedjünk meg a felvidéki borászattal. A Duna mentén a hivatalos borvidéki beosztás szerint a Dél-Szlovákiai borvidék található. A 4170 hektár szőlőterület több ezer kistermelő, néhány nagyobb szőlőbirtok és száztizenöt bejegyzett borász között oszlik meg. Amikor a felvidéki határ menti régiókról beszélgetünk, alapvetően kétfajta borászattípust lehet elkülöníteni: a kis családi borászatokat, amelyek pár hektár területtel rendelkeznek, illetve az olyan tőkeerős borászatokat, amelyek szintén nem túl nagyok, de erős háttérrel vagy komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek. Nehéz borvidékről beszélni, a mintegy százötven kilométer hosszan elterülő régiónak csak körülbelül egyharmada az, amely igazán alkalmas a szőlőter­mesztésre, itt található a szőlőterületek nyolcvan-kilencven százaléka. 
Hegyközségi rendszer nincs, ahogy igazi eredetvédelem sem, így a borvidéki kommunikációt nem irányítja senki. Ezért elsősorban egyéni sikerekkel tudnak dicsekedni. Több szőlészet-borászat szempontjából ­meghatározó településen alakultak polgári társulások, amelyek közül néhányan kisebb térségeket is lefednek. 2018-ban alakult meg a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása, amelynek harmincöt bejegyzett (azaz palackos bort hivatalosan forgalmazó) borász tagja van, köztük a legismertebb helyi termelők. Ez nem borvidéki, hanem országos jelentőségű szervezet, bár tagjaik nagy része ebben a régióban dolgozik. 
Ez a rész valaha egy borvidék volt a Neszmélyi borvidékkel, aminek része volt a XX. század elején a mostani Párkány, Kürt környéke, Mór és Etyek is. A mai elaprózottsághoz képest az egy több tízezer hektáros egység volt. Arra, hogy újra egy borvidékké váljanak ezek a területek, egyelőre nincs semmi esély. 

– Ógyalla, szlovák nevén Hurbanovó Komáromtól tizennégy kilométerre fekszik a magyar–szlovák határ közelében. A település a magyar lakosság körében elsősorban söréről, az Arany Fácánról (vagy mondhatjuk úgy is, hogy Zlaty Bazán) ismert. Most önök mégis borokkal érkeztek az adonyi találkozóra… 
– Tény, hogy a város hírnevét a sörnek köszönheti. Itt minden adott ahhoz, hogy jó sört készítsenek. Kiváló a víz és a maláta, és nagyszerű sörfőzőmesterek dolgoznak a gyárban. De arról is híresek vagyunk, hogy itt született Feszty Árpád, a Feszty-körkép alkotója. Kevesen gondolnák, hogy Ógyallán és környékén mindig volt borászat, a Duna menti domborulat kiváló helye a borkészítésnek. Évszázadokon keresztül Budapestre és Prágára is szállítottak innen bort, a szentpéteri rizling egész Csehországban ismert volt. Az idén Szentpéteren már a tizedik nemzetközi olaszrizlingversenyt rendeztük meg, kétszáz borminta érkezett. 
– Magyarországot a szőlőter­mesztés északi határának tartják, a Felvidék még északabbra van. Alkalmas ez a terület szőlőtermesztésre? 
– Tényleg a szőlőtermesztés északi határán van Szlovákiai is, de például Ógyalla délebbre van Egertől és Tokajtól is, vagyis éghajlati akadályai nincsenek annak, hogy jó borokat készítsünk. Arról nem is beszélve, hogy a klímaváltozásnak, a felmelegedésnek a hatására ez az északi határ egyre feljebb tolódik Észak-Európa irányába. Mi most az északi határt Pöstyénnél húztuk meg, ez több mint száz kilométerre van északra Ógyallától. 
– Az Ógyallai Borászati Körzetre mely borok a jellemzőek? 
– A világfajták szinte mindegyike megtalálható nálunk, így a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, sauvignon blanc, de a zászlósborunk az az olaszrizling. Persze vannak kimondottan a körzetre jellemző borok. Ott van például a Breslava, amely tavaly Chilében egy rangos versenyen nagy aranyérmet szerzett. Ennek a bornak a magyar Korpás András, a tudományok kandidátusa is a nemesítői között volt. A Breslava Pozsony történelmi neve. A bor három szőlőfajta keresztezéséből lett nemesítve: a Chrupka ružovából, a traminiból és Santa Maria de Alkantarból. De leginkább a körzetünkre a rozéborok a jellemzőek, leginkább cabernet franc-ból és merlot-ból készülnek. De van két specialitásunk is, a Duna és a Vág elnevezésű szőlőnk. Ezek cabernet típusúak, annyi a különbség, hogy a cabernet összhőigénye 3000 fok fölött van, amíg a Dunáé és a Vágé 3000 alatt. A Dunából például készítünk aszúsodott vörösbort is. 
– Számunkra egy kicsit furcsán hangzik, hogy Ógyallai Borászati Körzet, hiszen Magyarországon borvidékek, bortermőhelyek léteznek. Mit értsünk a körzet alatt? 
– Nálunk kicsik a területek, pár hektárosak, borvidék a Duna mentén nem alakult ki. A borrendünket is tizenhat hegyközség alapította meg 2003-ban, most huszonöt tagunk van. A borrendünk működése hasonló, mint a magyarországiaké, az adonyival szinte megegyezik. Ami nem véletlen, hiszen mind a két borrend Szent Orbánról kapta a nevét. Egyébként Králl Istvánnal, az adonyiak akkori nagymesterével egy esztergomi rendezvényen ismerkedtünk össze, majd Révkomáromban később újra találkoztunk. Akkor már felmerült, hogy mi, „Orbánok” tartsunk össze. Az évek során már nemcsak a borrendek tartanak jó kapcsolatot, hanem egyenként a borászok között is baráti viszony alakult ki. 
– A magyar–szlovák viszonyt a borászati együttműködés terén beárnyékolja a tokaji bor kérdése, mivel a tokaji borvidék egy része a trianoni békediktátum után Szlovákiához került. Mi ezzel kapcsolatban az ön véleménye? 
– Szerintem egyértelmű a helyzet, és a borászok között nincs is nagy vita a kérdésben. Az tény, hogy Trianon három hegyközséget leszeletelt Tokajról és Szlovákiához csatolta. Tehát a történelmi Magyarországon a Szlovákiához került területek is a tokaji borvidékhez tartoztak, vagyis jogosan használják a tokaji kifejezést. Egyébként nem nagy területről van szó, hiszen hatezer hektárból került hatszáz Szlovákiához. Trianonban dönthettek volna úgy is, hogy nagyobb területet csatolnak el a tokaji borvidékből. (A helyzet persze nem ennyire egyszerű, ugyanis a magyar fél azzal vádolja a szlovákokat, hogy egyre több területet csatol az eredeti tokajihoz, és az ott készített borokat is tokajinak nevezi – a szerk.) 
Tokaj ide vagy oda, a múlt hét végi nemzetközi Szent Orbán-találkozón a borászok, a borlovagok között teljes volt az összhang. Ezt az is bizonyítja, hogy már a jövő évi találkozó helye, ideje is többször szóba került az eseményen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában