2022.06.13. 17:30
Le a kalappal az adonyiak előtt, nagyon magasra tették a lécet
A Történelmi Magyarországon Működő Szent Orbán Borrendek Szövetségének tagjai a hét végén Adonyban találkoztak. Ez volt sorrendben a nyolcadik esemény.
Az öt borlovagrend képviselői a Bárka Vendégház udvarán. A fotózás után Agárd volt az irány Fotók: Rácz József Lambada és Agárdy-Kovács Anita
Adony/Agárd Pénteken délután érkeztek meg a vendégek az adonyi Bárka Vendégházba, ahol a Duna-menti Szent Orbán Borrend nagymestere, Schmidt Attila és a borrend vezetői fogadták a vendégeket. A hajósi Szent Orbán Borlovagrend, az erdélyi Nagykároly Környéke Szent Borlovagrend, a felvidéki ógyallai Szent Orbán Borlovagrend és a délvidéki horgosi Szent Orbán Borlovagrend érkezett Adonyba. (Összesen negyvenen vettek részt az eseményeken.)
Először Schmidt Attila, majd Ronyecz Péter, Adony polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ezután mindegyik borrend nagymestere (Kovács Róbert Hajós, Kovács János Ógyalla, Sütő Imre elnök Nagykároly, Bacskulin István Horgas) megköszönte azt, hogy itt lehetnek, és ajándékokat adtak át az adonyiaknak.
Az első napon egy kellemetlen téma is szóba került, mégpedig az, hogy a nagykárolyiak kettéváltak, méghozzá úgy, hogy a tagság kilencvenkilenc százaléka új borrendet alapított, magára maradt az addigi nagymester, Benze István. Az új rend elnöke, Sütő Imre elmondta, nem tudtak már együttműködni a korábbi nagymesterrel, aki a régi borrendet egyedül viszi tovább. Ezzel kapcsolatban Kovács Róbert, a hajósiak nagymestere, aki egyben a Magyarországi Borrendek Szövetségének egyik alelnöke, elmondta, egyszemélyes borrend nem létezik, ezért a régi borrendet felfüggesztettek, az újat pedig egyhangú szavazással bevették a szövetségbe.
Ezután egy nagyon finom vacsora várt a résztvevőkre, és éjfélig egy kötetlen beszélgetés, borozgatással egybe kötve.
Másnap a társaság Agárd felé vette az irányt, ahol az Agárdi Pálinkafőzde tevékenységét ismerhették meg a borászok, akik alapos szakmai „kiképzést” kaptak a pálinkafőzés rejtelmeiről Kaizer Gábor főzdevezetőtől. Megtudhattuk, az agárdi főzde 2002-ben jött létre, tudatosan ezen a helyen, Budapest, a Velencei tó és az M7-es autópálya közelsége miatt. Egy-két érdekességre és fény derült. Például arra, hogy a fahordós érlelés eseten, egy 220 literes hordó, tíz-tizenkét liter pálinkát „iszik” meg az érlelés alatt, ők viszont a 220 liter után fizetnek adót.
A gyümölcsök esetében (alma, meggy, cseresznye stb.), egy-egy fajtánál tették le a voksukat, és csak abból készítenek pálinkát. Az előadáson felmerült az is, hogy Agárdon úgy látják, a bodza és a málna eltűnik majd a piacról. Ugyanis a Covid elleni gyógyszer egyik alapanyaga a bodza, a málna pedig nagyon drága.
A pálinkafőzdében elfogyasztott ebéd után a szintén agárdi Csóbor pincészet felé vették az utat a borászok, ahol egy alapos borkóstolón vehettek részt, sok mindent megtudva arról, hogyan készítik a borokat Csóborék. (Itt már megszólalt az adonyiak harmonikásának, Posch Józsefnek a hangszere.)
Innen visszatértek a vendégek az adonyi szőlőhegyre, ahol több pincében (Boldog, Schmidt, Králl) is megismerkedhettek az ott készült borokkal. A Szent Orbán-kápolnát is bemutatták a házigazdák. Králl István, az adonyi borrend tiszteletbeli nagymestere alapos ismertetőt tartott a kápolna történetéről.
A végállomás a Pletser pince volt, ahol az úgynevezett búcsúestet tartották a borászok, egy remek kemencés étellel megspékelve.
Vasárnap a reggeli után jöhetett a búcsúzkodás. Azt még nem döntötte el a szövetség, hogy jövőre Hajóson, vagy a felvidéki Ógyallán találkoznak, de hogy találkoznak az biztos. Mint ahogy az is, hogy a következő házigazdának alaposan fel kell kötnie azt a bizonyos alsóneműt, mert Schmidt Attila és csapata nagyszerű programot állított össze, precízen, csúszás nélkül folyt végig a találkozó igen magas színvonalon, remek borokkal, nagyszerű ételekkel.
Szóval Adony nagyon magasra tette a lécet ezen a hét végén.