Kiskertész

2022.05.15. 10:00

A gyep komoly törődést igényel

A világjárvány miatti közösségi korlátozások felértékelték otthonaink, lakásaink kényelmét, komfortját. Közel két évig a kertek, udvarok adták a szabadtér élményét, ezért talán mindannyian több gondot is fordítottunk azokra.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

A tavasz beköszöntével, készülve a nyári kerti tartózkodásra, máris nekifoghatunk a növények gondozásának. Valószínűleg a legnagyobb felületet a gyep, a „fűmező” foglalja el. Ha a falusi udvarokban magától nőtt, kapir­gálók híján netán ősgyep, bizonyára könnyebb dolgunk van, mint a vetett fűmagról növögető gyepszőnyeggel. Előbbi gondozása megoldható egy-egy nyírással, az sem baj, ha gyomszigetekkel ékes, viríthat benne gyermekláncfű, pipitér. Utóbbitól azonban magunk is elvárjuk, hogy egységes képet mutasson, semmiképp se nyomják el a mindig gyorsabban fejlődő gyomnövények. 

Hand,On,Green,Lush,Grass
Csak a fűszálak egyharmadáig nyírjuk le, körülbelül 4,5 centisre – hetente Fotók: Shutterstock

A szakemberek szerint a szellőztetés, a gyakori nyírás, szükség esetén a felülvetés – ez a titka az egészséges, tömött gyepnek. A szellőztetés során igyekezzünk minden elhalt növényi résztől megtisztítani a gyepet, gereblyével kíméletesen, de alaposan dolgozzuk meg a felületet, csak így lesz képes befogadni a nedvességet, illetve a táp­anyag-utánpótlást. Az erősen betömörödött, azaz „elfilcesedett” gyepet célszerszámmal, gyepszellőztető géppel tudjuk lazítani. 

Footpath,At,Garden,,Landscape,Design,Concept.
A tereptárgyakat érdemes fűnyíróbarát módon megtervezni

A szenvedélyes gyepgondozók virtuális közösségi oldalán tájékozódhatunk arról is, hogy milyen hosszú hatástartalmú tápot válasszunk. Ha rövidebb, ha hosszabb a hatásfok, egyaránt tanácsos olyan eszközt használnunk, amivel egyenletes szórást érhetünk el. Egy négyzetméterre 30-45 gramm tápanyagmennyiséggel számoljunk, javasolja az említett oldal szakértője. 
A kikopott gyepszőnyeg kipótlására felülvetést javasolnak, de felhívják a figyelmet, hogy fajtaazonos legyen a fűmag az eredetivel. 
A fűnyírás alfája és ómegája a gyakoriság és a magasság. Ha általában 45 milliméternél nem magasabb és nem kisebb, remélhető, hogy sűrű, tömött, és főleg gyommentesen egészséges fűszőnyegünk lesz, aminek feltétele a heti rendszerességű nyírás. 
A különböző felületek találkozása mentén sokféle határoló szegélyt alakíthatunk ki, lehet fakéreg, kavics, murva, beton, térkő, az esztétika mellett a fő szempont legyen a kerti gépeink épsége. Az önjáró fűnyíró persze program és akadály szerint bolyong, korrigálja az útvonalát, óvja saját magát. 
 

Manual,Fertilizing,Of,The,Lawn,In,Back,Yard,In,Spring
Az egyenletesség érdekében speciális eszközzel szórjuk

Az öntözés: egy-egy alkalommal juttassunk a mélyrétegeket is elérő vízmennyiséget a gyepre, mert ha kevés, csak a felszínt érve túl hamar elpárolog. Persze az öntözés igazodjon az égi segítség érkezéséhez. Reggelente javasolt öntözni, mert lesz ideje felszáradni a karcsú fűszálakról, ekképp elkerülhető a gombásodás. Ha automata öntözőrendszer van a gyepszőnyeg alatt, ehhez a napszakhoz igazítsuk a programozását. 
Gyepszőnyeget ne tervezzünk erős lejtőre, vegyük figyelembe, mennyire, meddig süti a Nap, milyen igénybevételt szánunk a kert füvének. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában