Egy dunaújvárosi szemével

2022.04.17. 07:00

Elindult a százhetvenhatodik hajózási szezon

Antall Lajos

Müncheni munkám legkedvesebb részeit jelentették azok a beszélgetések, melyeket egy induló járat kapitányával folytattam az utasok beszállítása előtt. Könnyed, laza témáink voltak a repülésről, a különböző népekről és országokról. Mindez azért jutott ma eszembe, mert kora délelőtt Balatonfüreden a Jókai motoros kapitányával váltottam néhány szót a hajóra való beszállás előtt. Az utazás apropóját a 176. balatoni hajózási szezon kezdete jelentette, melynek során a százkilenc éves Jókai fedélzetén a Balatonról vártuk az idei első, menetrend szerint Siófokról érkező hajó, a Szent Miklós érkezését. 

Fotók: A szerző

A Jókaihoz kedves gyerekkori emlék fűz, amikor a hetvenes évek végén a szüleimmel Füredről Földvárra utaztunk és a szél miatti nagy hullámok némi riadalmat okozva át-átcsaptak a hajón. A Jókai a nyolcvanas években elkerült a Balatonról és közel volt a teljes pusztuláshoz, amikor 1998-ban egy lelkes füredi vállalkozó megvásárolta, majd teljes felújítást követően korhű állapotban visszahozta a Magyar Tengerre, 2000-ben pedig ismét üzembe állította. A szezonnyitó járatot teljesítő Szent Miklós motoros története is megérdemel néhány szót. Az 1999-ben Törökországban épült hajó eredetileg KAPTAN SEVKET IYIDERE néven a Boszporuszon üzemelt átkelőhajóként, majd 2004-ben a Dunán volt rendezvényhajó, ahonnan 2005-ben a Sión felhajózva érkezett a Balatonra, majd 2006-ban Szent Miklós néven állt szolgálatba.

Az elmúlt két esztendő nem volt kegyes a balatoni hajózáshoz sem, ezért mindkét évben elmaradt a szezonnyitó hajó érkezéséhez kapcsolódó ünnepség. A mai napon hűvös, szeles, de legalább száraz idő fogadta a füredi mólón megrendezett ünnepség résztvevőit. Az eseményen beszédet mondott Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere, Dr. Nagy Gábor Siófok alpolgármestere, Veigl Gábor a Bahart vezérigazgatója, valamint Manninger Jenő Keszthely és Dr. Kontrát Károly Balatonfüred térségének országgyűlési képviselője. A beszédek elhangzását követő ünnepi műsor után a Bahart egy órás ingyenes sétahajózáson látta vendégül az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában