Jegyzet

2022.04.18. 12:00

Bűnös hiány

Barkóczy László

Illiusztráció Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

A napokban ismét fokozott figyelemmel ellenőriznek az utakon a rend őrei. Könnyen gondolhatnánk, hogy megint sebességet mérnek, mint tették azt a közelmúltban a speedmarathonon. Hisz azt könnyű mérni, és a balesetek keletkezésének okait ennek az egy paraméternek megfeleltetni. 
Ám most azoknak a biztonsági eszközöknek a használatát és meglétét ellenőrzik a rendőrök, ami kizárólag az egyén felelőssége. A bukósisakot a motorosoknál, a biztonsági öv használatát és a gyermekülés meglétét az autósoknál. 
Átmenni a piroson, átlépni a záróvonalat, vagy működéssel összeegyeztethetetlen csotrogánnyal útnak indulni közveszélyes. Az érte kapott büntetés jogosságát senki nem vitatja. Ugyanakkor önveszélyesek sem lehetünk, mert a biztonsági felszerelések mellőzése nem csak nekünk okoz kárt. Évtizedes vita, hogy az ilyen eszközöket nem használó, balesetet szenvedett embereket zárják ki a betegbiztosítás köréből, és pénzügyileg is vállalja hibás döntéseinek következményét. Itt még nem tartunk, de a lehetőség rámutat, hogy nem csak magunk egészségével, idejével, pénzével játszunk, ha rosszul döntünk. 
Az elmúlt évtizedekben több mint száz biztonsági újítás nyert teret a járművekben. Ezekből csak három kötelező, de használatuk sem megy mindenkinek. Igazából szerencsénk van, ha a rendőr mulasztáson kap minket és megbüntet. Ne várjuk meg, amíg egy baleset mutatja meg, mit mulasztottunk, mert az egészen biztosan fájdalmasabb lecke lesz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában