Ahol múlt és jelen találkozik

2022.03.13. 17:00

Berlin ma Európa legvonzóbb multikulturális központjainak egyike

Nehezen leírható az a hangulat, amely az embert magával ragadja, amint Berlin széles utcáival, tágas tereivel ismerkedik. A történelmi környezet, a régi és az új épületek, az emlékek és a mai valóság erőteljes hatása azonnal érzékletesen igazolja azt, amit az utóbbi évtizedekben a német fővárosról mondanak, írnak: jelenleg Európa legvonzóbb multikulturális központjainak egyike.

Osváth Sarolta

Forrás: Osváth Sarolta

A 3,6 millió lakosú város könnyed, fiatalos lendületű, soknyelvű, német precizitással működő metropolisz, ahová a világ minden részéről érkeznek nemcsak a turisták, hanem azok is, akik a jobb boldogulást vagy a kalandot keresik, írja a feol.hu.

Berlin 1990-től ismét az egyesült Németország fővárosa, a politika, média, kultúra és tudomány fontos európai központja. Turistaként a város nevezetességeinek felfedezésére nem elég egy rövid hétvége. Ha igazán érteni akarjuk azt, amit érzünk ebben a városban, jóval több időre van szükségünk.

Jelentős látnivaló a város központjában a Brandenburgi kapu, amely 1788–91 között épült. A több mint kétszáz éves klasszicista építmény igazi történelmi jelkép, 1989 óta pedig Németország újraegyesítésének is a szimbóluma. Mellette található a döbbenetes hatású holokauszt-emlékmű. Szerencsére ma már csak emlék a berlini fal is, amely 1961 és 1989 között Nyugat-Berlint elhatárolta a város keleti felétől. A fal megmaradt leghosszabb része szabadtéri nemzetközi grafittikiállítás (East Side Gallery). Ugyancsak ezekre az időkre emlékeztet a legendás Checkpoint Charlie, a legismertebb határátkelő a két részre osztott Berlin között.

Kihagyhatatlan a Német Birodalom 1933-ban felgyújtott parlamentjének meglátogatása. Az épület 1999 óta ismét a német törvényhozás otthona, ma már a németek számára azonban a Reichstag magát az épületet, a Bundestag pedig Németország törvényhozó testületét jelenti. Üvegből készült kupolája egyben panorámakilátó, és a Bundestagba is betekintést nyújt. A történelmi belvárosban található Gendarmenmarkt Berlin legszebb tere, a Francia és a Német dómmal, a Koncerthaus neoklasszicista épületével és Schiller szobrával. A tér burkolatán híres német személyek idézetei olvashatók.

A Fridrichstadtpalast, avagy a „német Broadway” Európa legnagyobb revüszínháza, ahol egyebek mellett a Berlinale filmfesztivált is tartják. Élvezetes a séta az Unter den Linden sétányon is, amely amolyan luxus-bevásárlóutcaként ismert.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában