Dunaújváros

2022.02.04. 08:00

Ketten is betöltötték a kilencvenedik életévet

A kilencvenedik születésnapjuk alkalmából két, dunaújvárosi szépkorút köszöntött Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő szerdán délelőtt. 

Molnár Emese

Cseke Ernőné szívesen vezetné imádott autóját Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az első állomás a Barátság úti idősotthonban volt, ahol Varga Ferencnét köszöntötték. Irén néni 1932. február 2-án született Oltárcon, és 1952-ben került Dunaújvárosba. Pentelén ment férjhez, két gyermeke született. A szépkorú először a téeszben dolgozott, majd házfelügyelőként tevékenykedett. Később a 6-os számú bölcsődében vállalt munkát: takarított és a konyhán tevékenykedett. Ezután a Gála cipőboltban segített lányának, innen is ment nyugdíjba 1989-ben. Négy unokája és hét dédunokája van. Gyermekei gyakran látogatják az idősotthonban, összetartó családja van. A mindennapok ma már pihenéssel, tv-nézéssel, az otthonban tartott foglalkozásokkal (rajz, torna) telnek. Szerinte a hosszú élet titka a béke és az egymáshoz való alkalmazkodás. 

 

A második születésnapos Cseke Ernőné, aki február elsején töltötte be a kilencvenedik életévét. Irén néni 1932. február 1-jén született Bánokszentgyörgyön, és 1960-ban jött Dunaújvárosba. A Dunai Vasműben dolgozott darusként, itt ismerte meg férjét is. A szépkorú egy lánygyermekkel és két unokával büszkélkedhet. 1977-ben ment nyugdíjba. Szívfájdalma, hogy lejárt a jogosítványa, pedig fehér Suzukija nagyon hiányzik neki, amelyet a mai napig szívesen vezetne. Szellemileg friss, a mindennapokban ellátja magát. Minden idejét Puntyur nevű cicájának szenteli. A szomszédja nagy segítségére van, bevásárol neki, kiváltja a gyógyszereit. 

 

A szép kort megélt polgárok köszöntése immár egy régi kedves hagyomány a városban. 2009 óta kormányrendelet is tartalmazza a jubileumi (90., 95., 100., 105., 110., 115. élet­év) köszöntést. „Egy hosszú élet munkája, eredményei elismerést és tiszteletet érdemelnek, amelynek meg kell nyilvánulnia a társadalom tagjai, közösségei, intézményei részéről” – írja a rendelet. A kormányzati köszöntéssel okirat és akkora összegű juttatás jár, ahány éves lett a szépkorú (amelyre a minisztériumi költségvetés biztosít fedezetet). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában