Fontos

2022.01.15. 08:22

Mindig figyeljünk az élelmiszerek szavatossági idejére

A szavatossági idő minden élelmiszeren fontos információ, amelyet erősen javasolt vásárláskor ellen­őrizni. Nem kell azonban mindent automatikusan kidobni otthon, aminek lejár a szavatossága. Mit lehet és mit nem szabad tovább tárolni?

Fotó: pixabay

Kezdjük a „tilos”-listával! A salátákat, salátakeverékeket megmosva csomagolják, de a kórokozókat így sem lehet teljesen eltüntetni. Ezért ha kibontás után nem használjuk fel az egészet, a lejárati idő után dobjuk ki, mert ezek elszaporodhatnak benne. Ugyanez a helyzet a hallal, illetve a darált húsokkal is, ezért egy-két napon belül készítsük el vagy fa­gyasszuk le őket. 

 

Ha csomagolt formában veszünk halat vagy darált húst, vegyük komolyan a lejárati dátumot, és azt követően már ne használjuk fel! 

 

A listeria baktérium egyik kedvenc tenyészhelye a lágy sajt, így lejárat után semmiképp ne fogyasszuk! Ha nem ismert a szavatossági idő (például mert piacon egy nagy tömbből vettük), akkor egy-két héten belül fogyjon el. Ha megjelenik rajta bármilyen penész, amely nem az előállítás során került oda, ki kell dobni. Lejárat után kidobandók a gyümölcslevek is, akkor is, ha nem bontottuk meg őket. 

 

Egyes élelmiszereket viszont nem kell azonnal kidobni a szavatossági idő lejárta után, amennyiben egyértelmű, hogy nincs rajtuk elváltozás. A tej például néhány napig – ameddig nem érezzük rajta, hogy savanyú – még eltartható. A bogyós gyümölcsök esetében a penész az egyértelmű jele annak, hogy már nem fogyaszthatók. Ha egyetlen szemen is megjelent, megfontolandó a kidobása, ugyanis az láthatatlanul is átterjedhetett már a többi darabra is. Viszont ha nem látunk penészt a gyümölcsön, megehetjük a lejárati idő után is. A penész a kenyér esetében is árulkodó: amíg nem jelenik meg rajta, fogyasztható. Ha viszont egyetlen helyen is penészes lett, az egészet dobjuk ki, mert a kenyér porózussága miatt a penész gyorsan terjed. 

 

A vákuumcsomagolt nyers csirkét érdemes a vásárlástól számított egy-két napon belül feldolgozni, de előfordulhat, hogy még utána is használható. Ha a bőre nem síkos, nincsen rossz szaga, még nincs baja. Fontos, hogy a csirkét mindig a többi élelmiszertől jól elkülönítve és elzártan – zacskóban, dobozban – tároljuk a hűtőben, mert lehetnek rajta kórokozók, amelyek érintkezéskor átterjednek. Ha nem avas és puha, a földimogyorót is meg lehet enni a szavatossági idő lejárta után is. Ha viszont penészes, elszíneződött, netán összefonnyadt, vagy törött a burka, akkor ki kell dobni. 

 

Szeletelt szalámi, sonka három–öt napig jó a felbontás után. A rúdszalámi sokkal tovább, bőven a lejárat után is fogyasztható, ha nincs megkezdve. A héjon látható fehérpenésztől nem kell megijedni, az hagyományos velejárója a téliszaláminak és némelyik sonkának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában