Rácalmás

2022.01.12. 11:30

A tavalyi év inkább a halaknak kedvezett

Már elérhetőek az idei területi horgászjegyek, a pecásoknak február végéig kell leadniuk a tavalyi horgásznaplót. Az idei jegyárakról, a haltelepítési tervekről, s a kíméleti területek fontosságáról is beszélt lapunknak Dual­szky-Kovács István, a Rácalmási Sirály Horgász Egyesület elnöke, a Horgász­egyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetségének (HVDSZ) alelnöke.

Szabó Szabolcs

A kíméleti területek fontosságára is felhívta a figyelmet Dualszky-Kovács István Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

 – A rácalmási volt önkormányzati épület felújítása miatt a Rácalmási Sirály Horgász Egyesület irodája a Jankovich-­kúria Rendezvény és Turisztikai Központ főépületébe költözött. Kedden és csütörtökönként 14–15.45 óra között intézhetik a horgászok személyesen az éves engedélyekkel, illetve a területi jegyekkel kapcsolatos ügyeket. A másik lehetőség a szükséges dokumentumok kiváltására, ügyintézésre a rácalmási Csali Horgászbolt, erre itt hétfőtől péntekig 8–12 óra, 14–17 óra között van lehetőség, valamint szombati napokon 8–12 óra között – mondta el lapunknak Dualszky-Kovács István, aki a jegyekről és a horgásztanya felújításáról szólt. 

 

– A horgászjegyek ára nem változott, a szövetségi hozzájárulás 2000 forintról 3000-re nőtt. Nem árt felhívni a figyelmet arra, hogy a fogási naplókat február 28-ig kell leadni. Az idei dokumentumok már megérkeztek, minden vízfelületre kiválthatók az idei jegyek. Örömteli, hogy idén tavasszal elkezdődik a Kiss Ernő utcában található horgásztanya felújítása, az első ütemben a jelenleg rendelkezésre álló források a tetőcserét teszik lehetővé. Rácalmás önkormányzata korábban jelentősebb összeggel támogatta ezt a felújítást, remélhetően pályázatunk az idei évben pozitív elbírálásra talál majd. 

A HVDSZ a Közép-Duna Nagytéténytől Dunaföldvárig tartó folyamszakaszának halgazdálkodási térhasznosítója. E szervezet elnökeként is nyilatkozó Dualszky-Kovács kifejtette: – Korábban tett ígéretünk szerint a jegyek maradtak a 2021-ben megállapított árszínvonalon. Sajnos, a most látható takarmányárak nem sok jót mutatnak hosszabb távra tekintve. A halár várhatóan olyan mértékben emelkedik majd, hogy ha szeretnénk a telepítési kvótáinkat a Dunán, akkor jövőre vélhetően hozzá kell majd nyúlni a jegyárakhoz. De ne rohanjunk ennyire előre, idén tehát még nem lesz változás e tekintetben. Ami a halgazdálkodást illeti, tavaly lejárt az első ötéves ciklus, ezért új halgazdálkodási tervet adtunk le a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ). Az országos szövetség előírta, hogy növelnünk kell a telepítési mennyiséget. A jegyárbevétel húsz százalékát halban vissza kell helyeznünk a vízterületre, így már tavaly is több fajtát és nagyobb mennyiségben telepítettünk. 

Ebből mit tapasztalhattak a horgászok? – tettük fel a kérdést. 

 

– Amikor 2016-ban átvettük ezt a halgazdálkodási területet, arra számítottunk, hogy öt éven belül jelentős változás történik. Ez azonban évről évre meglehetősen hektikusan változik. Egyik évben sok halfajta, nagyobb mennyiségben tartózkodik e vízterületen, máskor érezhetően kevesebb. A már leadott horgásznaplók adatai szerint is – főként a vízállás miatt nehezebb volt azokat becserkészni – a 2021-es esztendő kevésbé volt sikeres a dunai horgászok számára. A jelenlegi téli időszakban is nagy problémát jelentenek a kormoránok. A halőri szolgálat aktívan riasztja, gyéríti ezt az állományt. Ám látható, hogy amíg ez a madár Nyugat-Európában védett, és ott jelentősen szaporodik, addig itt lényegében egy szélmalomharcot vívunk. Ahol jelentősebb halállományra lelnek a kormoráncsapatok, ott súlyos kárt okoznak. További visszatérő probléma a hódok túlszaporulata. Rengeteg fát alárágnak, és ezzel komoly balesetveszélyt okoznak. 

 

– A halőri munka alapján azt tapasztaljuk, hogy a horgászok döntő többsége szabálykövetővé vált. Lezajlott egy szemléletváltás, a pecások ismerik a dunai szabályrendszert, és jobban figyelnek a horgászhelyek környezetére, rendben tartására is. Amiben még jó lenne fejlődni, az a tavaszi és őszi kíméleti területek elhelyezkedése. Ezek a halak ívásának, szaporodásának elősegítésére, valamint a vermelőhelyek biztosításának lettek kijelölve. Az általunk kezelt 67 kilométer hosszú szakaszon 5-5 ilyen területet van kijelölve. Mindezt azért is érdemes észben tartani, mert ha valaki kíméleti területen horgászik és ellenőrzik, akkor az nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek számít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában