Utazás

2021.12.11. 14:00

Nepáli serpák építették Norvégia hegyi lépcsőit

A turisztikai látványosságokhoz és a több mint 300 népszerű túracélponthoz kőből készült lépcsősorok segítik az eljutást, és a lépcsősorok többsége az elmúlt két évtizedben nepáli serpák segítségével épült.

duol.hu

Fotó: Nagy Zsolt

Munkájuknak köszönhetően a norvég természeti látványosságok közül egyre több elérhető a mindennapi emberek számára is. Az útvonalakon épült úgynevezett serpalépcsők nemcsak megkönnyítik a járást, de a stabil felület miatt csökkentik a túra­balesetek számát, segítik a mentőcsapatok dolgát. 

A Nima Nuri serpa közreműködésével készült lépcső Fotó: Nima Nuri

Persze adva van a mindenkit foglalkoztató kérdés: hogyan kerültek a nepáli serpák Norvégiába? 

A bbc.com témát feldolgozó írása szerint az ötlet Geirr Vetti fejéből pattant ki, aki egy innovatív ösvényépítő cég, a Stibyggjaren ügyvezető igazgatójaként dolgozik. 

– Hirtelen felébredtem, és elképzeltem, hogy ők a tökéletes megoldás erre a munkára. Azelőtt sosem jártam Nepálban, de emlékeztem egy norvég Mount Everest-expedícióra, és néhány kísérő neve megmaradt az emlékezetemben – nyilatkozta a 60 éves Vetti a BBC-nek. – Kisebbfajta nyomozói munkát végezve felkutattam őket, és levelet írtam nekik – hátha a serpák segíthetnek. 

Miután sikerült megállapodni, nem kellett sok idő, hogy elit hegymászók dolgozzanak a norvég hegyi lépcsősorok megépítésén. Vetti 120 serpával tartja jelenleg is a kapcsolatot, a munka folyamatos. 

 

– Minden hegy és minden ösvény más, mindegyiknek megvan a maga kihívása – véli Geirr Vetti. – A serpák igazi szuperhősök, magasságtól függetlenül bárhol képesek dolgozni. Az évek alatt mesteri szintre fejlesztették a munkájukat, nagyban hozzájárulva a norvég természeti örökség megőrzéséhez. 

A serpák számára a norvég lehetőség először jó pénzkereseti lehetőségnek tűnt. Főleg a nepáli hegymászószezonon kívül vállaltak munkát, de többeknek annyira megtetszett a feladat, hogy később erre álltak rá. 

A haladási ütemük félelmetes: egy csapat egy hónap alatt hozzávetőleg 400 lépcsőfokot készít el kézi erővel, és 500 követ használ fel. 

(Forrás: csupasport.hu) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában