Az állatorvos válaszol

2021.12.17. 17:00

Mi okozhatja kis kedvencünk tüdőgyulladását?

A tüdőgyulladás súlyos betegség. Arra utal, hogy a szervezet nem volt képes megküzdeni a kórokozókkal a légutak felső és alsóbb szintjein (orr, garat, légcső, hörgők).

Brunner Mónika

Illusztráció

Fotó: Vajda János

A betegség oka legtöbbször az immunrendszer gyengesége, amelynek a maga részéről számos oka lehet. Kezdve a hiányos táplálkozástól, egészen a lelki okokig (ezeknek napjainkban megnőtt a jelentősége) – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+3630/937–1906) tulajdonosa.

A pszichés okok gyakoribbak a lakásban tartott kutyáknál, macskáknál, hiszen az ember közvetlen közelében élő intelligens állatokra jelentős hatást gyakorol a szociális környezet, a gazda és a család tagjainak lelkiállapota. Az állat például folyamatos félelemben élhet, anélkül, hogy őt bárki bántaná, csupán attól, hogy az emberek lelkiállapota zaklatott, esetleg rendszeresen veszekednek, anyagi problémáik vannak, vagy valamilyen betegségtől vagy egyéb fenyegető veszélytől rettegnek. Ehhez nagyban hozzájárul a média is, amely sajnos gyakrabban számol be negatív hírekről (bűnözés, balesetek, katasztrófák, betegségek). A félelem maga hajlamosít többek között a tüdő megbetegedéseire, és ez a hideg időszakban természetesen fokozottabb kockázatot jelent.

Érdemes tehát a lakásban tartott kutyákat rendszeres sétáltatással fokozatosan hozzászoktatni a hideg levegőhöz, ugyanakkor hasznos minél többet a friss levegőn működtetni a tüdőt. Másrészt, a szeretett gazdájával sétáló kutya boldog kutya. A jó hangulatban lévő állat pedig, mivel nem fél, nehezebben kap el súlyos betegségeket. A természetben tett gyakori séta úgy a kutya, mind a gazda egészségére jó hatással van, csökkenti a stresszt, fejleszti és egészségesen tartja a tüdőt és az egész szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában