Mentes ételek versenye

2021.11.21. 15:30

Melicher Lilla a legjobbak közé került

Nemrég rendezték meg a Csak a mentes – Év Séfje versenyt, melynek dunaújvárosi gyökerekkel rendelkező versenyzője, Melicher Lilla harmadik helyezést ért el a mentes ételek versenyében.

Kállai Félix

Csak a kedvenc fahéjas csiga receptemet szerettem volna bemutatni

- Kedves Lilla, mondana magáról elöljáróban pár szót?

- Dunaújvárosban születtem és ott is nőttem fel. A Rudas suliban érettségiztem, majd Budapesten végeztem mérlegképes könyvelőként. Jelenleg is Budapesten élek, most az Operettszínházban dolgozom üzemeltetési asszisztensként.

Lilla kedvenc receptje

- Azt hittem szakács. Hogyan került versenybe?

- Megláttam a versenykiírást a Csak a mentes oldalán, és ott nem volt kikötés a szakács végzettség. Teljesen amatőr vagyok, otthon szoktam csak sütni-főzni. Négy éve vegán vagyok, teljesen növényi alapú étkezést folytatok, nem eszem állati eredetű ételeket, de nem folytatok gluténmentes, vagy cukormentes diétát. Arra törekszem, hogy egészséges ételeket egyek. A versenyben csak a kedvenc fahéjas csiga receptemet szerettem volna bemutatni. Nem is gondoltam, hogy tovább jutok.

- Hogyan zajlott a verseny?

- Online fordulóval indult, ahova be kellett küldenünk a mentes receptünket és az elkészítés részleteinek fotóit, majd képet az elkészült ételről is. Erre szavazhatott az internetes közönség. Nem gondoltam volna, hogy bekerülök a legjobb nyolc közé. Itt már élőben kellett főzni megadott alapanyagokból cukor és gluténmentesen. Egy jól bevált curry-jellegű receptemet készítettem el, sült zöldséges ragut indiai fűszerezéssel, ehhez pedig egy gluténmentes lapos kenyeret sütöttem. Négyen jutottunk tovább az elődöntőbe. Kókusztejszínes karfiolpürét készítettem édes-csípős szószban sült tofuval és karamellizált póréhagymával.

Desszertet is kellett készíteni, én egy újragondolt almáspitét készítettem. Ez egy pohárdesszert volt, mandulalisztes linzert készítettem, vaníliás kesudió szószt és körtét, almát és szilvát pároltam almacukorral, citromlével, fahéjjal, szerecsendióval ízesítettem. Ezt rétegeztem a pohárban.

Fotó: Csak Mentes

- Jó munkahelye van, kacsint azért a szakács szakma felé, így, hogy harmadik lett a versenyen?

- Szeretek süt-főzni, a cukrász OKJ-t idén januárban fejeztem be. Nem tudom még, hogy mit hoz a jövő, de nyitott vagyok mindenre. Az instagramon az általam készített vegán ételeket mutatom be. Szeretem az elkészült ételeket fotózni. Elképzelhető, hogy nyitok a mentes ételek felé is.

- Mit gondol a termesztett húsokról?

- A sejtalapú húselőállításnak nagy jövője van. A laboratóriumban termesztett húshoz nincs szükség állatokat mostoha körülmények között, nagyüzemi módon tartani és leölni. Sok vegán, illetve akik egyszerűen csak szeretnének környezettudatosabban élni hús helyett eszik a tofut, vagy a szóját, úgy készítik el, mintha hús lenne. Nekik alternatíva lehet a termesztett hús. Én már teljesen lemondtam a húsról, ezért nem fogom használni a konyhában.

Melicher Lilla a „Csak a Mentes Év Séfje 2021” versenyen harmadik helyezett lett

- Nekem, mint húsevőnek a vegán étrend egyenlő a salátaevéssel. Meglepődve láttam a fotóit, hogy ezek az ételek számomra is vonzóak.

- Mi is szeretjük a finom ételeket, ezért bátorítok mindenkit, hogy próbáljon ki pár receptet. Egy könnyű vegán vacsora, ami nem terheli le a szervezetünket igazán fenséges tud lenni. Élettani hatásai is jobbak, mint egy kiadós vacsorának.

- A mentes ételekről mi a véleménye?

- Sajnos egyre többen kényszerülnek rá, hogy szénhidrátcsökkentett, cukor-, vagy glutén-, vagy egyéb mentes ételeket fogyasszanak. Az ételintolerancia, vagy a cukorbetegség különleges étkezést kíván meg. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl nulla élvezeti érték mellett kell étkezni. Ez a verseny is egy jó példa volt arra, hogy ezt bemutassa. A megfelelő alapanyagok kiválasztása után egy kis kreativitással már lehet finom, ínycsiklandó ételeket készíteni.

- Azért ezek az ételek elég drágák…

- Ezzel nem teljesen értek egyet. Teljes értékű bárhol fellelhető élelmiszerekben gondolkozzunk, mint a friss-fagyasztott zöldség és gyümölcs, gabonák, álgabonák (köles, hajdina stb.), magvak. Lehetőség szerint idény jellegű termékeket vásároljunk, azok általában olcsóbbak. Nem is szükségesek különleges alapanyagok. Szemléltetésképp a kedvenc példám említem: a krumplis tésztát. Egy egyszerű, laktató étel. Egy apró változtatással (ha a hagyományos tojásos tésztát kicseréjük durum – vagy zöldségből készült tésztára) már is teljesen növényi alapú és nem feltétlen kerül többe.

https://www.duol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/koles-turos-meggyes-retes-4796123/

- Láttam pár fotóját az Instagramon, nagyon szépek és gusztusosak az ételek. Nem könnyű jó ételfotót készíteni.

- Eleinte – mint mindenki más -, én is mobiltelefonnal kezdtem, aztán a korlátait felismerve, vásároltam egy komolyabb tükörreflexes gépet. Még egy fotós tanfolyamra is beiratkoztam emiatt. Valóban nem könnyű jó fotót készíteni, a tálalástól kezdve a fényeken át kompozícióig sok mindenre kell figyelni. Az elkészült ételek finomak és ezt a fotón láttatni kell. Ez bizony nem egyszerű.

- A versenynek elég nagy vísszhangja lett. Ön tapasztal valamit a sikerből?

- Sokan gratuláltak az ismerőseim közül, ez nagyon jól esett. Meglepetésként ért ez az interjú is, örülök, hogy dunaújvárosi média érdeklődött utánam először. Megtisztelő az is, hogy a Nők Lapja Mentes Konyha téli számában az én fotóm díszeleg a címlapon. Az újságban több receptem is helyett kapott, többek között a sütés nélküli vegán és cukormentes raffaello torta is. Ezen felül örülök annak is, hogy a duol.hu lehetőséget biztosít, hogy a blogom megjelenjen a felületükön. Remélem sok emberhez eljutnak majd a vegán és mentes ételeim.

" data-instgrm-version="14">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában