Mosolykert

2021.11.17. 18:00

Macit műtöttek a kisapostagi óvodások

Kisapostagra látogattak a Gyógyító Bocsok Program önkéntesei azért, hogy a picik számára barátságosabbá tegyék az orvosi beavatkozásokat és gyógyítást.

Köztudott, hogy a gyerekek nem szívesen járnak orvoshoz. Kórházba pedig végképp nem. Ez teljesen érthető, hiszen sokkal jobb játszani, mint gyógyulni. A fehér köpeny, a műszerek és eszközök látványa sokukban feszültséget teremt. Többen sikerrel próbálkoztak már ennek feloldásán, gondoljunk csak a bohócdoktorokra. Ilyen nagyszerű kezdeményezés a Gyógyító Bocsok Program is, ami egy nemzetközi projekt része (Teddy Bear Hospitals, TBH), amely 2009-ben indult útjára Angliából. Lényege, hogy az óvodások, kisiskolások játékos formában ismerkedjenek meg az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkájával. A kecskeméti kórház orvosai, ápolói, illetve a mentőszolgálat munkatársai 2013. júniusában csatlakoztak a civil kezdeményezéshez, azóta látogatnak rendszeresen az óvodákba és iskolákba.

Ebben az időszakban kifejezetten aktuális, hogy a gyermekek ne féljenek az orvosnál, hogy az ismeretlen ne ébresszen bennük félelmet, ezért a Gyógyító Bocsok orvosai a múlt hét szerdán a Kisapostagi Mosolykert Óvodába látogattak. Az ovisok nagyon készültek erre a napra. Mindenki vitte a saját beteg maciját, hogy a Bocsokkal együtt meggyógyítsák őket.

A foglalkozáson magukra öltötték a fehér köpenyeket ők is igazi doktor nénikké és bácsikká váltak. Az egészségügyi szakemberek segítségével eljátszottak egy orvosi rendelést, megmérték a beteg mackóik lázát, vérnyomását, sérüléseket láttak el, sebeket kötöztek, mint egy igazi rendelőben. Az egészségügyi szakemberek megmutatták a gyerekeknek a különböző orvosi eszközöket, a láz- és vérnyomásmérőt, az infúziót, a fecskendőket, az oxigénmaszkot. Emellett közvetlen kapcsolatba kerültek a gyermeki szemmel talán félelmetesnek tűnő orvosi eszközökkel, ezeket kipróbálhatták egymáson és kedvenc plüssállataikon is.

Miután mindenki begyakorolta a helyes kézmosás technikáját, műtős ruhába bújtak, szájmaszkot és műtős sapkát vettek fel, hogy vakbél műtététet hajtsanak végre egy beteg mackón.

A gyerekek plüss játékokat meggyógyítva, önmaguk győződhettek meg arról, hogy ami az orvosnál, illetve a kórházban történik, az korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi az orvosi ellátást.

A picik élvezték a programot, melynek végén mindenki egy elismerő oklevelet vehetett át, amiért bátran részt vett a beteg macik meggyógyításában. Az érzékenyítés pedig láthatóan elérte célját, hiszen a gyerekek szívesen viselték a fehér köpenyt és örömmel használták a gyógyításhoz használt eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában