SZOBÁNK DÍSZE

2021.11.23. 11:00

Az advent közeledtét is jelzi a mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz

Mauthner Ilona

Balra a mikulásvirág, mellette pedig egy karácsonyi kaktusz Fotók: Shutterstock

Hamarosan kezdődik az adventi időszak, jelzi ezt az is, hogy a boltokban a karácsonyi díszítések két mutatós kelléke – a mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz – is megjelent. A szürke, hideg időben kedves színfoltjai ezek a virágok a lakásnak. A gondozásuk sem bonyolult, az öntözésükre kell jobban figyelni. A mikulásvirág legjobban a 15-20 fokos szobát szereti. A növény a melegebb helyen hamar kiszáradhat. Ha kaspóban tartjuk, ügyeljünk rá, hogy a cserép alatt ne legyen pangó víz. A karácsonyi kaktuszról pedig azt kell tudni, hogy a száraz levegőt nem kedveli, rakjunk a cserép alátétjébe kavicsokat, és spricceljük meg azokat rendszeresen vízzel. Ezzel a módszerrel növelni lehet a kaktusz környezetében a páratartalmat. Fényigénye nagy, ezért egész évben világos szobában tartsuk.

Mindig vizsgáljuk meg még a boltban a növényt, mert a nagyobb bevásárlóközpontok száraz meleg levegője miatt hamar elkezdenek száradni. Azokat a mikulásvirágokat tehát, amelyeken sárguló vagy lankadó, száradó levelet látunk, ne vegyük meg, mert sokszor a folyamat már nem fordítható vissza, és a növény pár napon belül tönkremegy. A növény érzékeny a hidegre, ezért mindig jól becsomagolva szállítsuk haza.

Balra a mikulásvirág, mellette pedig egy karácsonyi kaktusz Fotók: Shutterstock

Ha megfelelően gondozzuk a mikulásvirágunkat, februárra elvirágzik, áprilisig pedig lassan megszabadul színes felleveleitől is. Ilyenkor vágjuk vissza a hajtásokat 15-20 centiméteresre, a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett pihentessük a növényt. A pihentetés után ültessük át lehetőleg agyagcserépbe, és enyhén savanyú virágföldbe. A szobanövények gondozására az év minden napján oda kell figyelni, így télen is vannak olyan alapszabályok, amelyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy a kedvenceink a hidegebb hónapokat is túléljék a lakásban. Teljesen másként kell öntözni a cserepes virágokat télen, mint nyáron. Egyrészt a hőmérséklet, másrészt a növények „pihenős” periódusa miatt.

Fontos szabály, hogy szellőztetéskor ne nyissunk a növényre ablakot. Ha mégis megcsapja a növények leveleit a hideg, akkor azt sárgulással és száradással adják majd tudtunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában