GUBÁN RENÁTA

2021.11.23. 09:00

Akasztói egyetemista is segít a koronavírus elleni küzdelemben

Sok medikus önkéntesként vett és vesz részt a koronavírus elleni küzdelemben. Az akasztói Gubán Renáta is, aki legtöbbször a kivo­nuló gyorstesztelő csapat tagja volt – írja a baon.hu.

Barta Zsolt

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke látta vendégül az orvostanhallgatókat a Parlamentben Fotó: Beküldött fotó

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke látta vendégül a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatóinak csoportját a napokban a Parlamentben. A politikus a vendéglátással fejezte ki köszönetét, elismerését azoknak a medikusoknak, akik az egyetemi tanulmányaik mellett, önkéntesként vettek részt a koronavírus elleni küzdelemben. A közvetlen beszélgetés az alelnöki dolgozószobában nemcsak a pandémia okozta kihívásokról, hanem a diplomaszerzés utáni jövőképről, a rezidensképzés lehetőségeiről is szólt.

A csoportban volt Bács-Kiskun megyéből Gubán Renáta akasztói ötödéves medika is, aki nyilatkozott a lapunknak. Mint mondta, a jövő héten ő és sok társa újból önkéntesként segít a járvány elleni védelemben. Ebben többségüknek sajnos már rutinjuk van. Az egészségügyi védelmi rendszer ugyanis már tavaly novembertől igényelte az orvostanhallgatók önkéntes munkáját. Voltak olyan társai, akik a Covid-osztályon dolgoztak, vagy épp a Covid-központból koordinálták a tesztelő csoportokat, tesztelésre várókat.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke látta vendégül az orvostanhallgatókat a Parlamentben
Fotó: Beküldött fotó

Gubán Renáta legtöbbször a kivonuló gyorstesztelő csapat tagja volt. Tavaly még védő­oltások nélkül, kizárólag egyéni védőfelszerelést használva végezték a feladatukat. A tesztelt emberek döntő többsége tünetes volt, pozitív eredményt mutatott. Sokszor nehéz volt megélni a fertőzöttek reakcióit. Jó esetben a bizonytalanság utáni „hogyan tovább?” kérdés merült fel irányukban. Viszont voltak esetek, amikor a pánik, a betegségtől, szövődményektől való félelem lett úrrá a betegeken. Minden helyzetet meg kellett tanulni kezelni.

Nyárádi Balázs és Gubán Renáta bevetésre indulnak
Fotó: Beküldött fotó

– Mindannyian nagyon vártuk, hogy felvehessük a védőoltást. Nemcsak azért, hogy egészségünket nagyobb biztonságban tudjuk, hanem azért is, hogy megszokott életet élhessünk, ne kelljen aggódnunk időskorú hozzátartozóink miatt. Meg azért is, hogy az átoltottság révén ne haladja meg az egészségügy teljesítőképességét a betegszám. Ne kelljen ismét átszervezni az ellátást, megtarthatóak legyenek gyakorlati képzéseink, jelenléti oktatás lehessen egyetemünkön. A jövő héten, no­vember 22-től regisztráció nélküli oltási kampány indul. Nő az oltópontok száma, ahol ismét feladatot kapunk önkéntes orvostanhallgatóként. A védőoltás abban segíti a szervezetünket, hogy a vírusfertőzéssel szemben felkészülhessünk. Jelentősen csökken a megbetegedés, a kórházba kerülés, a hosszú távra kiható szövődmények, elhalálozás esélye. Ezúton is mindenkit arra kérek medikus társaim nevében is, hogy éljenek az oltás adta védelemmel – mondta Gubán Renáta akasztói ötödéves medika, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában