Pálinkabonyodalom

2021.11.20. 17:00

A munkaerőhiány miatt is nő a gyümölcsök ára

Nincsenek könnyű helyzetben az idén a pálinkafőzéssel foglalkozók. Ennek egyik igen komoly oka a gyümölcs árának növekedése. Tavasszal a fagy megtette hatását a gyümölcsösökben, leginkább a sárgabarackosokban. De többtényezős a pálinka körül kialakult helyzet.

Agárdy Csaba

László Norbert perkátai magánfőző Fotó: HD

Ismert tény, hogy a hazai gyümölcster­mesztés egyre nagyobb nehézségekkel kell, hogy szembenézzen, amelynek több oka is van, de az egyik legnagyobb kihívást az időjárás miatti terméskiesések jelentik.

A probléma mértékét a Központi Statisztikai Hivatal által közölt termésadatok is jól mutatják: például kajszibarackból 2020-ban körülbelül feleannyi termést takarítottak be ezer hektárral nagyobb területről, mint 2016-ban. Az almatermés ugyanebben az időszakban szintén húszszázalékos visszaesést szenvedett el – írta az agroinform.hu.

Nehéz idénymunkásokat találni, ezért sok eper a földön marad. Képünk egy nagyvenyimi Szedd Magad akciót örökített meg
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Mihályi Lászlót, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökét az agrarszektor.hu kérdezte arról, miként látja az ágazat helyzetét.

Mihályi László szerint a pálinkapiac az elmúlt két évben nagyon megsínylette a koronavírus miatti lezárásokat és korlátozásokat. A határok lezárásával eltűntek a turisták, a vendéglátóhelyek bezárásával elmaradtak a vásárlók, a kereskedelmi főzdék többsége pedig épp a vendéglátáson keresztül értékesíti a pálinkáit – jelentette ki a szakember, hozzátéve, hasonlóan hátrányos következmény volt az, hogy a cégek nem rendeztek céges bulikat, nem ajándékoztak karácsonykor. A pálinka-előállítóknak az év utolsó szakasza jellemzően nagyon erős.

A szakember szerint egyértelmű, hogy árat kellene emelni, de a piac újraindítása – még mindig közel sem mondható olyan mértékűnek a piac, mint a koronavírus előtt – határozza meg, mit bír el a pálinka. Elbírja-e az áremelést, és ha igen, akkor milyen mértékben.

A bér- és kereskedelmi főzést is végző Tyukodi Pálinkafőzde vezetője, Tyukodi Ferenc ugyanakkor rámutatott, hogy az ő szakmájukban a gyümölcstermés határozza meg a forgalmat, ami sem tavaly, sem idén nem volt jó. A szakember beszélt arról is, hogy a tavaszi időjárás és a gyengébb gyümölcstermés negatív irányba befolyásolta a forgalmukat, ugyanis a magánszemélyek kevesebb cef­rével rendelkeznek, és annak, aki nem a saját gyümölcseiből készíti, azt is drágább beszerezni. Emiatt jobban meggondolja, hogy akar-e pálinkát főzetni, és ha igen, mennyit. Tyukodi Ferenc szerint idén már nem a vírus volt a legnagyobb hatással a forgalomra.

A fentiekkel némileg ellentmond Rideg Imrének, a paksi Rideg Pálinkafőzdének a tulajdonosának a véleménye és tapasztalása.

A bérfőzők forgalma növekszik az Európai Uniós adóeltörlés miatt

– A gyümölcsbeszerzéssel, a kajszibarackot leszámítva, nem volt különösebb gond, sőt, a szilva olcsóbb volt, mint tavaly. A többi gyümölcs ára valamelyest drágult, de nem számottevően. Például tavaly a meggy kilóját száz forintért, az idén százhúszért vásároltuk. Az tény, a vírus miatt a kereskedelmünk visszaesett, elmaradtak a rendezvények, a fesztiválok. El is adtuk az egyik faházunkat és autónkat. Üzletekbe mi nem szállítunk, ezért az ottani forgalom minket nem befolyásol. Viszont mindent kiegyenlített az, hogy a bérfőzés adóját január elsején az egész Európai Unióban eltörölték. Tavaly ezerhatszáz forintért főztünk egy litert, az idén az adó eltörlésének köszönhetően nyolcszázért. Ezen a területen nagyon megnőtt a forgalmunk.

László Norbert perkátai magánfőző azzal kezdte a beszélgetésünket, némi ellentmondás azért van a nyilatkozatokban, mert három részre kell bontani a pálinkafőzést. Vannak a kereskedelmi, a bér- és a magánfőzők, és mind a három résznek más az érdeke.

László Norbert perkátai magánfőző
Fotó: HD

– Az tény, hogy a Covid mindenkinek kárt okozott, nem voltak rendezvények, a vendéglátás nem működött. Az is tény, a bérfőzés adócsökkentése megnövelte azok számát, akik pálinkát főzettek.

Legtöbben a jó minőséget előállító bérfőzdéket keresik. A gyümölcs tényleg drágult, és nem minden esetben a fagykár miatt. A fagy a sárgabaracknál okozott nagy veszteséget, de léteznek más tényezők is. Például a munkaerőhiány, szinte egyáltalán nem találni idénymunkást, ezért drágulnak a gyümölcsök, és azért is, mert a munkaerőhiány miatt a gyümölcsük a földeken, a fákon maradtak. A gyümölcs­ár emelkedésében az is közrejátszik, hogy sok a magánfőző, akik között nagyon népszerű a málna, az eper, a ribizli, az illatos szőlő, például az Irsai Olivér, ezekből sokat vásárolnak, a kereslet pedig felviszi az árakat. A borászok panaszkodnak is, hogy a pálinkafőzők felvásárolják a szőlőket – tudtuk meg László Norberttől.

A gyümölcs terén mindenképpen gond van az országban – és a problémák nemcsak a pálinkafőzőket érintik –, de a hazánkban kiemelt értékkel bíró pálinka előállítására is nagyon kihat.

Az agroinform.hu az elmúlt hetekben nem reprezentatív felmérést készített a pálinkafőzetéssel kapcsolatosan. A felmérésben részt vevő magánfőzők vagy bérfőzetők hetven százaléka nyilatkozta azt, hogy komoly gonddal küzd a saját gyümölcsből való cefre előállításával. Éppen ezért a válaszolók húsz százaléka azt is gyakorinak nevezte, hogy vegyes cefrét kénytelen készíteni a megfelelő főzési mennyiségek előteremtése érdekében.

Forrás: agroinform.hu, agroszektor.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában