akció

2021.11.27. 11:30

A dunaújvárosi máltások is segítettek a gyűjtésben

Magyar Élelmiszerbank Egyesület országos karácsonyi adománygyűjtő akciójában a bevásárló embereket kérték föl a segítségnyújtásra az elmúlt hétvégén. Ebből a munkából hagyományosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dunaújvárosi Támogató Szolgálata is kivette a részét.

Balogh Tamás

Hátul állnak: Sárkány Hajnalka (b), Velezdy Dániel (j), elöl, balról jobbra: Pálfi Ivett, Balogh Renáta, Hargittai Veronika, dr. Gécziné Nagy Zsuzsanna Fotók: BAT

Elsősorban alapvető fontosságú termékek gyűltek össze, mint a tészta, a konzervek, a rizs, a liszt, a cukor, az étolaj és a különféle édességek.

Dr. Gécziné Nagy Zsuzsanna, a Máltai Szeretetszolgálat dunaújvárosi játszóterének és támogatószolgálatának vezetője is aktívan, a helyszínem vett részt ebben a munkában.

– Az idén második alkalommal támogattuk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében létrejött karácsonyi adománygyűjtést. A munkánkat a Park centerben lévő Aldi áruházban végeztük. A mostani gyűjtés össz­értéke meghaladja az elmúlt évi eredményünket.

Hargittai Veronika (b), dr. Gécziné Nagy Zsuzsanna (j)

Minden betérőt megszólítottunk, és bár nem biztos, hogy valamennyien adományozókká váltak, de reméljük, hogy legközelebb ők is megteszik, amit lehet. Arra kértük a hétvégi vásárlásra érkezőket, hogy gondoljanak a nélkülözőkre, és a lehetőségük szerint vegyenek valamilyen tartós élelmiszert nekik is.

– Sokan akarták tudni az adományok sorsát, főleg azt, hogy hol és kinek fogjuk átadni azokat. Elmondtuk nekik, hogy amit azon a helyszínen mi gyűjtünk össze, azt a városban élő rászorulóknak fogjuk átadni.

– Az adományokból a játszóterünk dolgozói egységcsomagokat készítenek, amiket a látókörünkben lévő rászorulóknak adunk át. Ezekbe tartós élelmiszerek és édességek kerülnek.

– A gyűjtés közben is sokan megkerestek bennünket, hogy feliratkozzanak az érintettek közé. A gondozottainknak kiszállítjuk azokat, a többieket pedig kiértesítjük, és itt nálunk fogjuk nekik átadni két héten belül.

– Jóleső érzéssel végeztük ezt a munkánkat is, mert tudjuk, hogy milyen sokan várnak ilyenkor valamilyen kis segítségre.

Hargittai Veronika, a Támogató Szolgálat személyszállítója is kivette a részét az adományok gyűjtéséből.

– Szívesen fogadtam a betérő vásárlókat. A szórólapok láttán előfordult, hogy valaki egyből megkérdezte: mivel járulhat hozzá a gyűjtéshez, mert a leghasznosabb dolgok közül választana. Olyan is akadt, aki elhatárolódott tőle, mert úgy érezte, és ki is mondta, hogy ő is rászorulna a segítségre.

– Találkoztam olyan családdal is, akik, amikor megtudták, hogy mit kérünk tőlük, visszamentek egy másik bevásárlókocsiért, mert bőven mérték az adományukat. Olyan, szemmel láthatóan szerény sorsú emberekkel is összehozott bennünket a véletlen, akik lehajtott fejjel, szerényebb adománnyal érkeztek, de ki nem mondva is éreztük rajtuk, hogy nagyon fontos volt a számukra, hogy ők is adhattak.

– Ennélfogva voltak szívszorító és emelkedett pillanatai is ennek a pár napnak, amiről egy ilyenkor, karácsony táján gyakran citált mondás jutott az eszembe: „Nem azok adják önmagukhoz képest a legtöbbet, akiknek sok van, hanem azok, akik a legjobban tudják, hogy milyen az, amikor valakinek semmije sincsen.”

Hátul állnak: Sárkány Hajnalka (b), Velezdy Dániel (j), elöl, balról jobbra: Pálfi Ivett, Balogh Renáta, Hargittai Veronika, dr. Gécziné Nagy Zsuzsanna
Fotók: BAT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában