Dunaújváros

2021.10.27. 09:00

Nem szűnt meg a Piac téri gombavizsgáló

A napokban több olvasó is jelezte szerkesztőségünknek, hogy zárva van a Piac téri gombavizsgáló. Felmerült a kérdés: megszűnt?

Agárdy Csaba

Szabó László árgus szemei egy kosár gombát vizsgálnak, ezek mind ehetők voltak – azonban ez nem mindig van így Fotó: LI

Fotó: LI

Medgyesi Miklós, a dunaújvárosi önkormányzat sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, erről szó sincs, az viszont tény, hogy szakemberhiány miatt az év elejétől csak keddenként 7 és 9 óra között vizsgáltathatjuk meg a gombánkat. Az pedig, hogy a kérdés most került terítékre, annak az oka, hogy elkezdődött az igazi gombaszezon.

Tegnap reggel meg is látogattuk a gombavizsgálót, ahol Szabó László kertészmérnök, gombaszakellenőr – aki mellékállásban vizsgálja a gombákat – készségesen fogadott minket. Megtudtuk tőle, hogy két gombaszezon van, az első áprilisban és májusban, ez kisebb, mint az őszi. Nyáron is találhatunk gombát, de a szárazság miatt ritkán. Az őszi esős, párás időjárás viszont kedvez a növekedésének.

Arra a kérdésünkre, hogy ez az egy nap nyitvatartás elegendő-e, a következőket válaszolta: – időjárástól függ. Most kevesebben jönnek, mert nem volt az utóbbi napokban csapadék, viszont a múlt héten végig többméteres sor állt a vizsgáló előtt.

Arról is információt kaptunk, hogy elsősorban a környéken termő alföldi gombákkal keresik fel. Nagy őzlábbal, pereszkefélékkel, mezei szegfűgombákkal, csiperkékkel jönnek a gombászok.

És érdemes felkeresni a gombaszakellenőröket, mert Szabó László elmondta, a megvizsgált gombáknak a húsz százaléka ehetetlen. Ottjártunkkor pont vizsgált egy gombafajt, amiről kiderült pereszke, tehát ehető.

A szakembertől azt is megtudtuk, a gombák nagy részéről, szaglással, tapintással, szeletekre vágva meg lehet állapítani, hogy mérges vagy ehető. Nagyon fontosak azok az információk is, amiket a gombászkodóktól kap. Például, hol szedték, fa tövében, fáról vagy réten. (Persze vannak olyan gombafajták, amelyeket sokkal összetettebben, szinte laboratóriumi körülmények között kell megvizsgálni.)

A lényeg, csakis olyan gombát készítsünk el, együnk meg, amit biztosan felismerünk. Vagy, ha olyan látta, aki biztosan felismerte, de a legbiztosabb a gombaszakellenőr véleménye. ACs

Szabó László árgus szemei egy kosár gombát vizsgálnak, ezek mind ehetők voltak – azonban ez nem mindig van így
Fotó: LI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában