cipőválasztó

2021.10.03. 08:00

Így válasszon cipőt, ha meg szeretné óvni lábát a durva elváltozásoktól!

Sokan csak legyintenek, ha szóba kerülnek a rossz cipőválasztás miatt kialakuló egészségügyi problémák, pedig komoly fájdalmakat is okozhat, ha nem megfelelő lábbelit hordunk.

Szarvák Emese

Fotó: shutterstock

Bokasüllyedés, tyúkszem, bőrkeményedés, ezek csupán az enyhébb problémák.

Vannak azonban sokkal súlyosabb, egészen rémisztő és fájdalmas lábbetegségek is, amiket mind-mind a nem megfelelők cipők okoznak. Gyógytornászt kérdezett társoldalunk a szoljon.hu, mire kell odafigyelni cipőválasztásnál és milyen elváltozások alakulhatnak ki, ha a divatot az egészség és a kényelem elé helyezzük.

– A cipő mérete, anyaga, belső kialakítása, a sarok, illetve a talp magassága mind fontos szempontok a cipőválasztásnál – mondja Mészáros András gyógytornász, fizioterapeuta.

– Legyen kényelmes, nem szabad, hogy nyomja, összeszorítsa a cipő a lábat. Van, akinek az egyik lábfeje kicsivel hosszabb, mint a másik, ebben az esetben természetesen a hosszabb lábfejhez kell igazítani a cipőt. Az az ideális, ha maximum fél mérettel nagyobb a cipő, mert az sem jó, ha lötyög a lábon. A másik, amire ügyelni kell, a szélesség. Van, akinek szélesebb, másnak keskenyebb a lábfeje, itt elsősorban az a döntő, hogy kényelmes legyen.

Rengeteg nő hord nap mint nap magassarkú cipőt, mert nőiesebb, vagy éppen elegánsabb megjelenést kölcsönöz, divatos, vagy egyszerűen csak mert jól néz ki.

Ámde a mindennapi viselése nem biztos, hogy olyan jó ötlet…

– Az ortopédia maximum három-négy centiméterben határozza meg az ideális sarokmagasságot. Ettől magasabb sarkú cipőt nem érdemes felvenni, mert a lábtőben lévő bütyköket túlterheli – figyelmeztet a szakember. – A talp súlyelosztása akkor optimális, ha a lábboltozat elülső részére negyven százalék, míg a sarokra hatvan százalék jut. Ha ettől magasabb sarkú cipőt veszünk fel, akkor ez az arány teljesen felborul, akár ötven-hatvan százalék is juthat a lábboltozat elülső részére, ami járáskor instabilitást eredményez.

A szakember arra is rámutatott, hogy bizony nemcsak a magassarkú, a túl lapos talpú cipő sem ideális. Ebben az esetben az Achilles-ín túlterhelődik, az elrugaszkodási fázisnál – vagyis amikor a sarkunkat emelni kezdjük – többletterhelést kap a talp, ez okoz hosszútávon problémát.

A cipő anyaga és belső kialakítása sem elhanyagolható tényező.

– Érdemes olyan cipőt választani, aminek a talpa rugalmas – tanácsolja Mészáros András. – Különösen fontos, hogyan hajlik meg a cipő. Akkor megfelelő, ha a lábujjak tövénél és nem a lábujjakra eső terület közepénél hajlik meg a cipő. Utóbbi túlterheli ugyanis a talpat.

– A cipőbelsőt illetően az a jó, ha a talp belső része, illetve a betét megformázott, van kellő tartása. A saroknál jó esetben ki van alakítva egy kis mélyedés, így ott nem tud csúszkálni a láb.

A szakember szerint fontos az is, hogy sűrűn váltogassuk a lábbeliket és ha van rá lehetőség, füves területen, homokban mezítláb is sétálgassunk, ez ugyanis sokkal jobbat tesz a lábunknak, mint az aszfaltozott, burkolt felületek.

De lássuk, mi történik, ha nem megfelelő cipőt hordunk!

– Már gyermekkorban kialakulhat a túlterheltség miatt bokasüllyedés, térdfájdalom, ami tartási problémákat is okozhat – sorolja a gyógytornász. – Felnőtt korban még több dolog előjöhet, a leggyakoribb a benőtt köröm, ilyenkor begyullad a körömház. Krónikusabb eset, mikor bütyök alakul ki, vagyis a nagylábujj tövénél begyullad az ízületi tok. Ez nagyon fájdalmas is tud lenni. Előfordulhat az úgynevezett sarok sarkantyú, amikor először talpi bőnye alakul ki, amiből a folyamatos gyulladás miatt idővel egy csőrszerű képződmény kezd kinőni a sarokból. Ez el is tud meszesedni, és minden lépésnél fáj. Persze hosszú folyamat eredménye a sarok sarkantyú kialakulása, és szerencsére vannak rá megfelelő gyógymódok, de nem szabad fél vállról venni.

Egy másik csúnya lábprobléma a kalapácsujj, ez a harántboltozat megsüllyedése miatt alakul ki, a bütyökhöz hasonlóan igen csúnya tud lenni.

A szakember szerint bár a legtöbb lábbetegség gyógytornával, rosszabb esetben műtéttel orvosolható, a legjobb amit tehetünk, a megelőzés. Már serdülőkor elején, a növekedési ugrásoknál érdemes odafigyelni a cipőkre, ugyanis már ebben az időszakban elkezdhet kialakulni több probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában