2021.09.29. 11:00
Több oka is van annak, miért érdemes sütőtököt enni
20200114 Miskolc, Diósgyőr fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Gomba és sütőtök illusztráció.
Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország
A sütőtök az őszi-téli szezon egyik legnépszerűbb zöldsége. Leggyakrabban sütve esszük vagy krémlevest készítünk belőle. Amellett, hogy a sütőtöknek finom az íze, számtalan pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet fogyasztani.
A sütőtökben olyan antioxidánsok találhatóak, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin, amelyek semlegesíthetik a szervezetben a szabad gyököket. Ezek feladata, hogy elpusztítsák a baktériumokat, ám ha sok van belőlük, akkor betegségeket okozhatnak. A tökben lévő antioxidánsok azonban semlegesíthetik a sejteket károsító szabad gyököket. A magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát is.
A látás a kor előrehaladtával romolhat, ám szerencsére vannak olyan ételek, amelyekkel csökkenthető a látásvesztés kockázata, ilyen a sütőtök is. A béta-karotin, amely nagy mennyiségben megtalálható a sütőtökben, az A-vitamin provitaminja. Ez az anyag az, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani. Az A-vitamin szemünk védelmének legfontosabb vitaminja. Emellett a sütőtökben lutein is van, ami szintén védi a szemet. Annak ellenére, hogy a sütőtök tele van tápanyagokkal, viszonylag alacsonyabb a kalóriatartalma. Egy csésze főtt tök 50 kalóriát tartalmaz, a 94 százaléka pedig víz, emiatt többet ehetünk belőle, mint más szénhirdátforrásokból, például a rizsből, burgonyából. Nagyon jó rostforrás, ezáltal jobban eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet. A sütőtök ráadásul olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek javíthatják a szív egészségét.
Borítókép: illusztráció