szakember válaszol

2021.09.22. 07:00

Rendszeresen kell-e fürdetni kedvencünket?

A kutya bőrén egy természetes védőréteg van, ami védi a külső hatásoktól, beleértve a bőrfertőzést okozó kórokozókat is. Ezek lehetnek baktériumok és gombák, amelyek esetleg valamilyen élősködővel való fertőzés következményeként is bekerülhetnek a bőrbe.

teol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Utóbbi lehet például bolhásság, amikor a vakarózás és a bőrkiütés miatt megsérült bőrfelszínen kapu nyílik az említett kórokozók bejutására, amelyek bőrgyulladást okozhatnak, de lehet például szőrtüszőatka, vagy rühatka is – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendel tulajdonosa. Következésképpen a kutya bőréről nem tanácsos eltávolítani ezt a védőréteget, különösen nem gyakori samponos fürdetéssel. A tiszta víz nem oldja a bőrön lévő zsírréteget, ezért az kevésbé veszélyes ilyen szempontból.

Nyilvánvalóan, főleg az ember közvetlen közelségében élő szobakutyák esetében, szükség van bizonyos mértékű tisztításra, kozmetikázásra, de ezek gyakoriságát is a lehető legkevesebbre érdemes korlátozni, például, amikor a kutyának már szaga van, vagy bepiszkolta magát. Másik hátránya a gyakori fürdetésnek az, hogy a víz által felpuhított bőrbe könnyebben bejutnak a kórokozók, különösen a gombák, amelyek kedvelik a nedves meleg által nyújtott körülményeket.

Ha a kutya már valamilyen bőrproblémától szenved, akkor nem szabad fürdetni, csak megfelelő gyógyhatású samponnal, amihez célszerű állatorvos tanácsát kérni, főleg azért, mert a bőrön belső szervek betegségei is tüneteket okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában