Osztály, vigyázz!

2021.09.08. 14:00

Harmincegy esztendő elteltével találkoztak újra

Mezőfalván 1990-ben ballagott az egykori 8.c. Azóta eltelt 30 év, meg még egy, és még mindig egy remek, összetartó társaság. Már a harmadik osztálytalálkozójukat tartották. A kerek harmincadik évfordulójukat ünnepelték a harmincegyedikben.

Horváth László

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Talán senkinek sem kell mondani, hogy a páros évforduló miért nem jöhetett létre, de igazából nem is ez a lényeg, hanem hogy újra együtt lehettek. Mert emlékezni mindig jó! Különösen, ha ezek az emlékek a már-már régmúltba vesző általános iskolai élmények. Faluhelyen, kis közösségben azt gondolhatjuk, hogy mindenki mindenkit ismer, és tartja a kapcsolatot. Az esetek többségében így is van, de azért érik meglepetések az embert, hiszen az eltelt utolsó találkozás óta (11 év) történhettek változások. Pont ezeket a változásokat, élettörténeteket osztják meg egymással egy ilyen osztálytalálkozón, ahogy az 1990-ben elballagott 8.c tanulói és osztályfőnökük teszi, immáron harmadik alkalommal.

Ők sem voltak vásottabbak a falubeli gyerekeknél

Szombaton délután vidám társaság érkezett a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola bejárata elé. Férfiak és hölgyek régi, jó ismerősei egymásnak, ami nem is csoda, mivel nyolc évig koptatták együtt az iskolai padokat. A bejárathoz Csőgérné Varga Tímea osztályfőnök is időben megérkezett. Rögtön meg is kérdezte: Méninger Zsuzsi itt van? Nagy derültség: pont ott állt mellette! Nos, ezért is fontos, hogy megtartsuk ezeket a találkozókat, mert sokat változhatunk még 11 év után is – nevettek jókedvűen a többiek. Az üdvözlő ölelések után már az iskolában folytatódott az ilyenkor szokásos forgatókönyv. Természetesen ezúttal sem maradt el az alkalmi hetes jelentése „Osztály vigyázz! Tanárnőnek jelentem, megjelent 13 fő, hiányzik 11.” A napló szerinti névsor olvasását már az egykori osztályfőnök tartotta. Sorjában és alaposan kikérdezve diákjait, mi is történt velük a legutóbbi találkozás óta. Persze a közelmúlt eseményei mellett a régi diákcsínyek is befurakodtak a történetekbe. Jók és rosszak egyaránt. Ahogy Tímea tanárnő fogalmazott, semmivel sem voltak vásottabbak, mint az átlagos falusi gyerekek.

Csőgérné Varga Tímea osztályfőnök olvasta fel a névsort a naplóból

Akadt köztük kiemelkedő tanulmánnyal rendelkező, mint Tóth Andrea és Hódos Tünde, és volt, akinek bizony híre ment a faluban. Különlegesség még, hogy Csőgérné Varga Tímeának ez volt az első osztálya. Jelenleg 39 éve pedagógus. Az osztály ballagása után két évvel, 1992-ben elment gyesre és nem a faluba jött vissza, hanem Dunaújvárosban folytatta a munkát. Kapcsolata azonban máig élő a legelső osztályával. Sőt, van, akinek közülük a gyermekét is tanítja.

Hamarosan befejezi az aktív pedagógusi munkát – árulta el terveiről a volt tanítványainak. A velük töltött szép emlékek egészen biztosan megkönnyítik majd a váltást.

Nem is kívánhatnánk neki és a 8. c-nek mást, mint még sok, és hasonlóan jókedvű találkozásokat!

Az osztálytalálkozó résztvevői az egykori alma mater, a mezőfalvi Petőfi-iskola bejáratánál
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában