Isteni ajándék a zarándokoknak

2021.09.09. 07:00

Szívélyes fogadtatás és ünnepi programok a zarándokoknak Adonyban

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére tartó, a Mária-út Fejér megyei szakaszán haladó gyalogos zarándoklatot naponta követjük, hiszen ez a kongresszus az egész katolikus világot összefogó esemény. Szeptember 8-án Dunaújvárosból Adonyba indult a térségünkben haladó zarándoklat.

Török Tímea

2021.09.08. Mária-út zarándoklat Adony állomás Adony FOtós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

83 évnek kellett eltelnie, hogy ismét hazánk lehessen a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszíne. A nagyszabású esemény szeptember 12-i záró szentmiséjét a Szentatya, Ferenc pápa fogja celebrálni, amely szintén üzenetértékű. Hiszen az előző, ötvenegy kongresszuson a pápák meglehetősen ritkán vettek részt személyesen az eseményen.

 

A világ minden tájáról érkeznek hívők a kongresszusra. Magyarországon is húsz zarándokcsoport indult el. Máriagyűdről augusztus 31-én útra kelt zarándokok térségünkben Alsószentiván és Dunaújváros állomások után szeptember 8-án szerdán, Rácalmás és Kulcs érintésével Adonyba indultak. Rácalmáson és Kulcson a település vezetői fogadták a vándorokat és felkötötték szalagjukat, hogy az majd a Szentatya áldásával térhessen vissza. Adony határában a Czigler tónál Magyar Attila és családja frissítővel várta az elcsigázott csoportot. Adony központjába érve ünnepélyes keretek között fogadták a helyi közösség tagjai a gyalogos csoportot. Rózsa János előadást tartott a település és a helyi templom történetéről, majd 18 órakor ünnepi szentmisét tartottak a templomban. Ez alkalommal a Mária-út koordinátora, Galgócziné Szabó Zsófia intézett dicsérő és lelkesítő szavakat a zarándokokhoz és a szervezőkhöz egyaránt.

Mint elmondta, Adonyban Sümegről, Hercegszántóról és Máriagyűdről érkezett zarándokok találkoztak. Ezek olyan fontos találkozások, amelyek valódi erővel vértezik fel az utat vállalókat, s ebből majd hazatérve is meríthetnek. A misét Győri Balázs István plébániai kormányzó celebrálta, majd Sudár Zoltán orgonakoncertje és a szalag felkötésének ceremóniája következett az ünnepi programban. Végül a művelődési házban szépen terített asztalnál vacsorával és közben borkóstolóval tért véget az adonyi program.

A zarándoklat következő állomása Ercsi lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában