kutyaviselkedés-szakértő

2021.08.22. 19:00

Soha nincs késő, az engedetlen kutyák megnevelhetők Nyakas Gábor szerint

Senki sem szereti, ha vendégségbe megy, és a házigazda kutyája felugrik rá, vagy netán harapdálni kezdi. Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértővel és kutyatrénerrel beszélgettünk ezekről a problémákról, és még az is kiderült, hogy nemcsak a kutyában kell keresni a hibák okát.

Káldor András

A komoly viselkedési problémákat mutató kutya neveléséhez sok türelemre van szükség. Mielőtt célzott gyakorlatokkal elkezdjük a nem kívánt viselkedés „felülírását”, először ki kell deríteni az okokat. Miért rombol a kutyám? Miért reagál agreszszíven? A kutyák romboló dühe mögött gyakran komoly pszichés zavarok húzódnak meg, melyeket nemcsak traumatizált élmények vagy krónikus fájdalom okozhat, hanem a tartós stressz, elszigetelt tartás, hiányos testi és szellemi gondoskodás is. Minél jobban ismerjük a kutya viselkedése mögött húzódó okokat, annál célratörőbb és eredményesebb a felnőtt kutya nevelési folyamata. Különösen a kezdő gazdiknak ajánlott ilyen esetben szakavatott segítséghez fordulni. Azoknak is hasznos a beszélgetés egy kutyatrénerrel, vagy egy kutyaiskola felkeresése, akiknek van tapasztalatuk a kutyatartásban.

Előbb a gazdát kell tanítani

– Mindig abból kell kiindulni, hogy elsősorban a gazdákat kell tanítani. A foglalkozásaimon én is ezt teszem, mert ha a gazda tudja, mit kell csinálni, akkor nem tévedhetünk. Nagyon fontos, amiről nem beszél egy szakember sem, hogy az emberek sokszor nem jól értelmezik a kutyájuk jelzését, és ezt kell először megtanítani nekik – szögezte le a szakember, aki szerint a „hőskorszakból” ránk maradt bevésődések még mindig léteznek, akár a szobatisztaságot, akár a nevelést illetően.

Hogy ha a gazda megérti pontosan, mit akar közvetíteni neki a kutya, akkor tud megfelelő reakciót adni rá. A felelősségvállalás sarkalatos probléma, mert sokan örökbe fogadnak kutyát, de nem minden menhely olyan, hogy megadja a megfelelő utóképzést, amely szükséges, hogy segítse beilleszteni a kutyát a családba. Ezek többségükben már nem növendék kutyák, hanem felnőttek. Nincsen meg a gazdáknak az a tudásuk, amelynek birtokában könnyű az új környezetbe a kutyát beilleszteni.

– Itt jövünk képbe mi, kutyakiképzők, akiknek az a feladatuk, hogy segítsenek tökéletesen feltérképezni a kutyát, legyen az bármilyen korú vagy örökbefogadott. A legfontosabb a szocializáció, hogy a többi kutyával és emberrel jól kijöjjön, ne zavarja a szomszédot az állandó ugatással, ne tegyen tönkre semmit az udvarban, a lakásban. Nálam az alapképzésen azokat a dolgokat tanítom meg a gazdáknak, amelyek a mindennapi életben kellenek. Például annak elérését, hogy az eb ne ugasson otthon egész nap, ne vegyen fel semmit a földről, ne szökjön ki az udvarról, ne húzzon a pórázon, vagy éppen az érkező vendégre ne ugorjon rá.

Nyakas Gábor vallja, elsősorban és először mindig a gazdákat kell tanítani!
Fotó: Káldor András / Fejér Megyei Hírla

Nagyon sok olyan kutya van, amelyik tudja, hogy nem szabad valamit csinálni, de ennek ellenére mégis megteszi:

– Velük elfordul, hogy rögtön a rosszaság jár a fejükben. Kétfelé osztanám ezt: az egyik, amikor a gazda azt hiszi, hogy a kutyája tudja, mit nem szabad, mert ő elmondta neki, közben a kutyának fogalma sincs róla. Számtalanszor meg kell értetni a kutyával, hogy mit akarunk. A másik esetben viszont nagyon jól tudja a kutya a tiltást, ha a gazda jelen van, de amikor nincs ott, akkor csinálja a negatívumokat. Ez abszolút kiképzéstechnológiai témakör, ezt otthon nem lehet megoldani. Bár tudjuk, hogy Magyarország a tízmillió kutyakiképző országa, itt mindenki ért mindenhez, mégsem fogja tudni megoldani, mert ez eléggé emelt szint, és komoly technikai felszereltség is kell hozzá – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában