örömünnep lett belőle

2021.07.13. 17:30

Terített asztal várta a Dunaföldvári Kertbarát Egyesület tagságát a tájházban

Dunaföldvár – A pandémia miatti kényszerszünet utáni első közös rendezvényükre gyűltek össze a Dunaföldvári Kertbarát Egyesület tagjai a helyi tájházban. A megkönnyebbült, boldog embereket terített asztallal és reményt adó tervekkel várták.

Balogh Tamás

–Mit látott a tagság szemében? – kérdeztük Lipták Tamást, az egyesület elnökét.

– Azt, hogy velem együtt ők is várták ezt a napot, hogy újra találkozhassunk. Az elmúlt másfél év mindannyiunkra óriási terhet rakott, amitől már szerettünk volna megszabadulni. A találkozásunk ennek az egyik eszköze volt, nagy örömünkre szolgált.

Erre a napra semmi nagy dolgot nem tűztünk ki feladatul, hacsak a régen várt találkozásunk ténye nem számít annak. Az eseményt egy komoly döntés előzte meg: levágattunk egy marhát, amiből Kolesszár Miklós barátunk egy finom pörköltet főzött. Ezt fogyasztottuk el közösen. A hozzá való jó borokat pedig a gazdák, a kertbarátok és a borlovag barátaink képviseletében hozták a saját pincéjükből. Így aztán minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Nagyon jó, régi barátság köti össze a mi közösségünket.

Gyülekeznek az egyesület tagjai Fotók: Balogh Tamás

– Kellemes örömöt adott a társaságnak a további közös programok lehetősége?

– Igen, ilyenek a rendszeresen megszervezett kirándulásaink is. Ezekből a külföldi utakat Permizsák Misi bácsi, az alelnökünk szokta a kezébe venni, előkészíteni és lebonyolítani, de az idén óvatosságból egyelőre belföldi túrákra gondoltunk. Mellette természetesen a számunkra szinte kötelező, helyi városi programjainkon való részvételre, úgymint az augusztus 20-i és a szüreti fesztivál eseményeire. Már gondoltunk a későbbi, Márton-napi és az adventi rendezvényeken való szereplésünkre és az aktív részvételünkre is. Bizakodunk a sorsunk szerencsés alakulásában.

– Sikeresen vizsgázott a közösség?

– Jó érzés volt látni az előkészületek során ezt a kollektív megmozdulást, amivel a tagságunk, mintha nem is lett volna szünet, gördülékenyen sátrat épített, berendezte azt, megterített, és az összefogásuk nyomán, finom étel is került az asztalra. Nagyon jókedvű lett ez az eseményünk is.

Horváth Attiláné, Zsuzsi (b) és Ternet Istvánné, Erzsi (j)

– A borverseny?

– Rendhagyó időszak áll mögöttünk. Az elmúlt évben és az idei tavasszal is elmaradtak a borversenyek a városban. Nem lett kiválasztva a Város bora és a Borlovagok Zászlósbora sem. Ezeknek pedig előremutató, a gazdák számára segítséget nyújtó hatása is van. Ezért az idei évben a szüreti fesztivál keretein belül szeretnénk ezt lebonyolítani. A nagy városi esemény közelében található helyi Burgundiában, nyitott pincékkel, főzéssel és egy könnyűzenei koncerttel szeretnénk emlékezetessé tenni azt.

– Önzetlen segítségét elismerve, a megjelentek tapssal köszöntötték Vecsei Pált.

– Bár a tagság többsége tőlem jóval idősebb, de rendkívül jó és aktív társaság, amely szívesen fogadott tagjai közé. Magam is kertészkedő ember vagyok, de csak kicsiben, a kedvtelés szintjén foglalkozok a szőlővel és a konyhakerti növényekkel. Nagy örömöm van benne, pláne, amikor dicsérik a portékámat, vagy mondjuk a boromat, ami saját termelésű szokott lenni. Az idén viszont sajnos a jég tönkretette a növényeimet. Különösen nagy kár érte ez évben, hiszen a maradékból ítélve szép termésre számíthattunk az idén. Reméljük, hogy ezt már nem veszi el az Úr tőlünk.

– Miért kapta a vastapsot?

– A városi közgyűlés jogi bizottságának vagyok a tagja, és az ott kapott tiszteletdíjam egy részét ajánlottam föl az egyesületünknek. Ez a hallható elismerés jólesett, de azt gondolom, hogy mindenki tegye meg, ami tőle telik. Remélem, hogy ez a kis segítségem a köz javára, jó célokra lesz fordítva!

Maradt repetának való is

Terner Istvánné, az egyesület pénztárosa a tagokat lelkesítő programtervezettel jelentkezett.

– Szeretnénk, ha az év második felére már nem térne vissza a vírus, és ezért a következő programokat szerveztem a tagságunk részére. Elsőként egy kis pihenést, fürdőzést álmodtam meg a csapatnak Tamásiba. A következő kiránduláson a gyáli kertbarátokhoz megyünk viszontlátogatásra közel ötven fővel. Őket tavaly augusztus 20-án láttuk vendégül. A tájházban egy finom reggelivel fogadtuk őket, azután városnézés következett, délben halászlé a Duna-parton, délután motorcsónakázás. Most ezt a látogatást viszonozzuk. A szívem csücske: a Szegedi Szabadtéri Játékokon nézzük meg az Apáca show című darabot. Már tavaly is szerettünk volna eljutni, meg is szerveztem mindent, de a Covid közbeszólt. Kellemesnek ígérkezik a délutánunk és az esténk. Előbb egy kis fagyizás Soltvadkerten, utána egy városnéző kisvonatozás Szegeden, majd este az előadás.

– A további kirándulásaink közül az első Harkány–Siklós–Villány vidékére vezet, talán nem is kell részleteznem a programunkat. A következő borkóstolással egybekötött programunk a Kiskunmajsa–Hajósi pincefaluba vezet. Igalra fürdőzni indulunk.

Vecsei Pál: magam is kertészkedő vagyok, de kicsiben

Nagy Gábor, a helyi Szent Rókus Borlovagrend tagsága mellett a kertbarátokéra is büszke lehet.

– Mindkét szervezetnek tagja vagyok. A kertbarátokénak huszonhárom éves koromban lettem az egyik alapítója. Babics József kertészmérnökkel mi ketten voltunk a fiatalok ebben a csapatban. Ki sem merem számolni, hogy mennyi ideje történt.

– A boros szakmában a kimagasló minőséget képviselő borairól híres. A kertészetben miről?

- Ma már „csak” a gyümölcsösben és a szőlőben, de az én életkoromban már ez sem kis teljesítmény. Fiatal koromban másfél hektáros szabadtéri kertészetet vittem, a növénytermesztéstől a piacozásig minden tevékenységével együtt. A mai feladatokat szinte játékból, de teljes szívvel végzem. Ez az igazi egészséges tevékenység. A méltán híres, jó bornak valót adó szőlőmmel a múltkori vihar szörnyen elbánt. Talán negyven évvel ezelőtt történt hasonló szörnyűség, de az akkori kevesebb kárt okozott. Tragikus módon a gyönyörű ültetvényem totálkáros lett, még csak levél sem maradt rajta!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában