Műanyagmentes Július

2021.07.07. 07:00

A műanyagok nélkül jobb lesz!

Nem is gondolnánk, hogy egy átlagos napon mennyi műanyag fordul meg a kezeink között. Ezzel talán még nem is lenne annyi baj, de ezek döntő része épp csak egy rövid vendégség erejéig költözik hozzánk, hamar megy a kukába. Vagy a kuka mellé. Aztán a folyóba, onnan a tengerbe. De hamarosan újra visszatér, immár mikroműanyagként egyenesen a tányérunkra. A Műanyagmentes Július kezdeményezés ennek menne elé.

Balla Tibor

Szerencsére Dunaújvárosban is van már csomagolásmentes üzlet, a Zöld Kredenc

Fotó: LI

Mert a számok riasztóak. Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, ennek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag. Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente, és ennek csupán 27,5 százalékát dolgozzák fel újra.

De mi is ez a nemzetközi akció, a Műanyagmentes Július (Plastic Free July)? Egy, az egész bolygót behálózó, egy hónapra szóló kihívás, amely több millió ember számára segít az egyszer használatos műanyag termékek mellőzésében, azok alternatíváinak ajánlásával. Vagyis arra biztat, hogy próbáljunk meg legalább ebben az egy hónapban lehetőleg műanyagmentesen élni.

Hát persze, hogy nem lesz egyszerű! Nem is fog rögtön tökéletesen sikerülni. A legfontosabb, hogy tűzzünk ki egy magunknak szóló célt, figyelembe véve meglévő szokásainkat. Nyilván nem tudunk rögtön kiiktatni minden műanyagot magunk körül, de első lépésként megteszi, ha legalább megpróbálunk minél kevesebb műanyag hulladékot magunk mögött hagyni.

A műanyag hulladék egy jelentős hányada a csomagolásnál keletkező hulladék. Csak rövid ideig vesszük hasznukat, csak amíg hazavisszük a vásárlásból a dolgokat, és máris röpülnek a kukába, onnan a szeméttelepre, ahol megpihennek évszázadokra. Merthogy száz években mérhető a végleges lebomlásuk. Gondoljunk csak bele, arányos az a pár óra a pár évszázaddal? A legelső és legfontosabb lépések egyike: csökkenteni ennek a mennyiségét!

Érdemes kerülni a műanyag fóliával túlcsomagolt termékeket

Hogy hogyan? Lehetőség szerint vásároljunk kimért árut, amit a saját tárolónkban, zacskónkban vigyünk aztán haza! Nem ördöngösség, a gyümölcs, a zöldség, a hús- és tejtermékek, de a gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve. Szerencsére már Dunaújvárosban is van csomagolásmentes bolt, a Zöld Kredenc, ahol ez az alapvetés. Érdemes kerülni az túlcsomagolt dolgokat, amikor az édességet falatonként csomagolják, vagy a leveszöldséget két méter fóliával tekerik körbe a tálcán. Ami a legegyszerűbb, mégis legfontosabb, legyen saját szatyrunk! A legjobb a textil, de az sem baj, ha már meglévő nejlon, a lényeg, hogy ne vegyünk újat. De zacskót is vihetünk magunkkal! És nem is kell mindent bezacskózni, egy fürt banán lemérhető csomagolás nélkül is. Ha lehet, válasszunk üvegest vagy papír csomagolásút! A jobban fogyó, és a tartós termékből érdemes a nagyobb kiszerelést választani, így nem csak az egységnyi csomagolás kevesebb, de az ár is kedvezőbb lehet. Aztán otthon is érdemes a maradékot, az uzsonnát mosható edényben eltenni a fólia helyett. Néhány rutint is érdemes átállítani az agyunkban. Nem kell feltétlenül szívószál, pláne, ha van nálunk például egy feltöltött kulacs. Az persze már erősen haladó szint, ha kávéhoz, elviteles ételhez saját újratölthető pohár és tároló is van nálunk. Feltétlen kerülni érdemes az olyan kozmetikumokat, amelyek mikroműanyag gyöngyöket tartalmaznak, ilyenek főleg a bőrradírokban fordulnak elő. Mi az, amit érdemes még kerülni? A felesleges, haszontalan műanyag tárgyakat. Tényleg csak egy kis odafigyelés, és tudatosság kell hozzá!

De mindezt még fokozni is lehet! Ha például a műanyag ételtárolókat lecseréljük üvegre. Vagy a műanyag használati tárgyainknak megkeressük a természetes alapanyagú megfelelőjét, legyen az például fogkefe, borotva, virágcserép vagy gyerekjáték. Nem kell azonnal kukába dobni mindent, fokozatosan, ahogy elhasználódnak, úgy érdemes az újat már más alapanyagúból választani. Sokat számít, ha természetes anyagokat használunk tisztítószerekként, kozmetikumokként, netán magunk is készítjük el azokat. Gondoljunk bele, mennyi csomagolást megspórolunk! Persze ehhez is kell némi utánajárás, és ráfordított idő is.

Ha pedig mégis műanyagot használunk, legalább szelektíven gyűjtsük!

Szerencsére Dunaújvárosban is van már csomagolásmentes üzlet, a Zöld Kredenc

Gyerekkel műanyag nélkül élni nem könnyű feladat

A gyerekszoba küszöbén állva körülnézek, és elég nehezen tudom elképzelni, hogy egyáltalán lehet-e. Hisz szinte csak olyan tárgyakat látok, amelyben műanyag is van; asztal, asztali lámpa, filcek, hegyező, íróeszköztartó, a legtöbb játékban is legalább részben van műanyag, így a kisautókban is, amelyek nélkül nálunk elképzelhetetlen lenne az élet. Nem is beszélve a szívószálas üdítőkről, a popsitörlőről, de a kisfiam kedvenc fánkját is műanyag zacskóba csomagolták.

Azonban gyermekeink jövője érdekében fontos odafigyelnünk, mennyi hulladékot termelünk. Mivel a környezetünkben lévő műanyagok jelentős részét a csomagolóanyagok teszik ki, ezért mindenképpen változtatnunk kell a vásárlási szokásainkon. Úgy hiszem, hogy az egyszer használatos plasztik csomagolás visszaszorítása mehet talán a leggyorsabban. Hiszen erre már a gyerek is figyelni tud, hogy ne használjuk feleslegesen. A szívószálas innivalókat is egyszerűen cserélhetjük kulacsra. A játékgyárak reklámmal csábító kínálata azonban kétségkívül megnehezíti a dolgunkat.

Török Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában