tudatos pénzhasználat

2021.06.11. 11:00

Pénzügyi tudás otthona a Rudasban

A Pénziránytű Alapítvány hat magyarországi középiskolát választott ki bázisiskolaként a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében. A Rudas iskola az egyik, ahol mostantól egy külön tanterem szolgálja a tudatos pénzhasználatra való nevelést.

dszc

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a Pénzügyi tudás otthona, ahol Szemenyei István, a Rudas iskola igazgatója beszélt az előzményekről. Elmondta, hogy a nemrég lezárult GINOP-6.2.3 pályázatnak köszönhetően szépülhetett meg az a tanterem, ami mostantól a Pénzügyi tudás otthonaként szolgál. A Pénziránytű Alapítvány 1,3 millió forint értékben technikai hátteret biztosított, illetve 3 éven keresztül 200 ezer forint támogatást biztosít. Szemenyei István megemlékezett a napokban elhunyt Oláh Jánosnéra is, aki az iskola első vezetőjeként szintén elkötelezett volt a pénzügyi tudatosságra való nevelés tekintetében.

Pocsainé Varga Veronika a DSZC főigazgatója is méltatta az Alapítvánnyal közös munkát, elmondta, hogy maga is elkötelezetten támogatja ezt a szellemiséget, kiemelve, hogy nagyon fontos a mai fiatalok számára, hogy lássák, megtanulják, elsajátítsák a tudatos pénzhasználatot.

- A Pénziránytű Alapítvány 2008-ban jött létre, mely az oktatási intézmények tanulóinak pénzügyi tudatosság fejlesztését tűzte ki célul. Az Alapítvány által létrehozott Pénziránytű Iskolai Hálózathoz iskolánk egy sikeres pályázati anyaggal az elsők között csatlakozott 2011-ben. Így lassan 10 éves közös munka áll mögöttünk.

A Hálózati tagság önmagában is egy magas szintű állami elismerés, amit büszkén viselünk, de természetesen a rangon kívül egyéb előnyei is vannak, amelyeket szorgalmasan igyekszünk kihasználni. Az Alapítvány tankönyv- és tartalomfejlesztésének köszönhetően minden ágazatI képzésben résztszvevő diákunk érthető módon, konkrét esettanulmányok segítségével tanulhat a mindennapi pénzügyekről és a gazdaság működéséről. A tanárok részére a Hálózat hivatalosan elismert, akkreditációs továbbképzési lehetőségeket biztosít, melyek nagymértékben segítik a pedagógusok munkáját mind a pénzügyi tudatosság saját tantárgyukba való beillesztése esetén, mind pedig az IKT kompetenciák fejlesztése terén.

A 2015/16-os tanévtől kezdődően a Hálózat kiterjesztette a tagsági rendszert, és lehetővé tette bármely alap- és középfokú oktatási intézmény számára a csatlakozást, s ezáltal egy országos szakmai együttműködés vette kezdetét. Folyamatosan bővülő pályázati lehetőségek, versenyek, kompetenciafejlesztések, szakmai programok segítenek bennünket a pénzügyi nevelés fejlesztésében. Természetesen lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az általános iskolás diákoknak előadásokat, szakmai programokat rendezünk, mint ahogy az elmúlt évben is tettük. Célunk ezzel az, hogy fejlesszük pénzügyi tudatosságukat, s irányt mutassunk a továbbtanulás területén is.

Ebben a tanévben intézményünk – az Alapítvány felajánlása alapján – megpályázta a „Pénziránytű Bázisiskola” címet. A kiírás alapján a pályázók közül az országban csak hat intézmény részesült a megtiszteltetésben, s mi köztük voltunk!

A Pénziránytű Alapítvány és a Mastercard támogatásának köszönhetően kialakítottuk a Pénzügyi Tudás Otthona tantermet, ahol a foglalkozásokat tartjuk a régió 7-8. osztályos tanulóinak, a középiskolás diákcsoportoknak és tanáraiknak. Ebben a tanteremben kapott helyet a Pénziránytű olvasósarok, ahol kényelmes körülmények között fejleszthetik pénzügyi ismereteiket – válogatva a küldönböző szakirodalmi alkotások között – az érdeklődők.

Három közgazdász kollégánk 12 tanórányi foglalkozást tart – a vírushelyzetre való tekintettel – egyelőre csak 9-10. évfolyamos tanulóinknak, melyhez az Alapítvány biztosítja a tananyagot. A korszerű technikai eszközökkel felszerelt teremben interaktív másfél órát töltenek a diákok a csapatszintű differenciált feladatok megoldásával.

A találkozások célja, hogy játékosan, szabadulószoba formájában ismerkedjenek meg a tanulók a tudatos pénzkezeléssel, tudjanak többet a korszerű pénzkezelési módokról és a pénzvilág működéséről. A résztvevők a foglalkozás végén oklevelet és Pénziránytű segédanyagot kapnak.

Az elkövetkező két tanévben folytatjuk a diákok képzését, a tudatos pénzhasználatra nevelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában