van alami a levegőben

2021.06.12. 16:00

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

„Az elkövetkező napokban országosan magas lesz a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja” – erről számolt be dr. Krisztián Erika, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, megyei tiszti főorvos. Kellő odafigyeléssel azonban enyhíthetők az allergiás tünetek.

Morva Dávid

Forrás: Shutterstock

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a „magas” tartományba esik, azonban egyes területeken a „nagyon magas” koncentrációt is elérheti, így az erre érzékenyek számára kellemetlenségeket okozhat. Ezt erősítette meg a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, Fejér megyei tiszti főorvos dr. Krisztián Erika. A kora nyári allergiás tüneteket okozó növény közül a csalánfélék közepes, a lórom és az útifű pollenjének mennyisége alacsony koncentrációban van jelen. A szakember néhány jó tanáccsal is szolgált a tünetek enyhítése érdekében.

Dr. Krisztián Erika

Milyen tüneteket okoz a pollenallergia?

A pollenallergia légúti tüneteket okoz, legtöbbször szénanáthaként említett tüneteket, orrfolyást, orrdugulást, tüsszentést, ami sorozatos tüsszentésekkel, rohamokban is jelentkezhet. Társulhat hozzá allergiás kötőhártya-gyulladás, szemkönnyezéssel, szemviszketéssel. Régebben a tüneteket szénaláznak is nevezték, azonban ezek lázzal nem járnak. A légúti tünetek súlyosabb formában is felléphetnek, allergiás asztma is jelentkezhet.

A szénanátha megkeserítheti a mindennapokat, csökkenhet a koncentrálóképesség, a tünetek megzavarhatják az éjszakai nyugalmat is.

A pázsitfűfélékről:

A pázsitfűfélék virágpora ennek az időszaknak az egyik legjelentősebb allergén pollenje. Közéjük tartoznak a gyepeket alkotó fajok mellett a fontosabb gabonaféléink is, az utóbbi években pedig egyre több dísznövényként ültetett faj is megjelent hazánkban. A nagyszámú faj eltérő időzítéssel szórja pollenjét, így a pázsitfüvek pollenje hosszú ideig, jellemzően április közepétől csaknem októberig jelen van a levegőben, koncentrációjuk általában májusban-júniusban tetőzik. A pázsitfűfélék pollenjére sokan érzékenyek, ezért is fontos, hogy a kerttulajdonosok a rendszeresen végzett fűnyírással közvetlen környezetükben megakadályozzák a fűfélék virágzását.

Tünetek

Fontos, hogy az érintettek orvoshoz forduljanak a panaszaikkal. Érdemes ezt már az adott növény virágzása előtt megtenni. A gyógyszeres kezelés enyhíti, megszüntetheti a tüneteket.

Az allergiásoknak érdemes figyelemmel kísérni a pollenjelentéseket, mikor milyen koncentrációban vannak jelen a virágporok. Ezt az időjárás is befolyásolhatja. Melegebb időjárási viszonyok esetén egyes növények virágzása előbb kezdődik. Záporok után felfrissül a levegő, és alacsonyabb lehet a pollenkoncentráció.

Néhány jó tanács segíthet. Magas pollenkoncentráció esetén kerüljük a kültéri sportokat. Az egész nap viselt ruházatot érdemes a hálószobán kívül hagyni. Szellőztetni inkább az esti és hajnali órákban célszerű. Gyakrabban váltsuk az ágyneműt, gyakrabban mossunk hajat.

Bővebb információért, illetve a pollenkoncentráció naprakészelőrejelzéséért keressék fel az ÁNTSZ honlapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában