múltidéző

2021.06.05. 20:00

Mibe került az élet 25 évvel ezelőtt?

A dunaújvárosi József Attila Könyvtár honlapját böngészve, a digitális tartalmak között megtalálhatjuk a Dunaújvárosi Hírlap korábbi lapszámait is. Belelapoztam a 25 évvel ezelőttiekbe, és érdekes dolgokat találtam. Ezt osztom meg az olvasókkal.

Kállai Félix

Fotó: Picasa

Bár elsősorban az eseményekről szerettem volna írni, az érdeklődésem az árak felé fordult, annak ellenére, hogy pár lényeges dolog történt Dunaújvárosban. 1996 májusában avatták fel az evangélikus templomot. A 316-os építőipari iskola Hild középiskolává vált, és szeptembertől új helyen fogadta a diákokat: a Ságvári iskola épületében. A szebb napjait megélt Momertről is írt a Hírlap; nagy megrendelés miatt 50 embert vesznek fel a gyárba.

Térjünk vissza az árakhoz, hiszen először a piaci beszámolóknál ragadtam le.

Zöldség-gyümölcs

Forrás: jakd.hu

Meglepődtem, mert emlékeimben úgy élt, hogy abban az időben fillérekért lehetett – az akkor még fedetlen piacon – vásárolni.

1996. május 25-én a Dunaújvárosi Hírlap arról tudósít, hogy szabadföldi újdonságokra, primőrökre, az időjárás szeszélye miatt nem számíthatnak a vásárlók. Az újburgonyát 120 forintra tartották, ami egy héttel később 80-ért is elérhető volt. A fólia alatt termesztett paradicsomért kilónként 320-at (!) kértek, egy héttel később 260 forintot. Az uborka sem állt meg 120 alatt. Megjelent már a korai cseresznye is a piacon, ezt 65 és 80 forint között lehetett megvásárolni, egy héttel később viszont ennek megemelkedett az ára 150 forintra, és csak egy helyen lehetett alkudni rá. Már, ha lehetetett… Az eper, amelyet most 1200 és 2000 forint között tudunk megvásárolni, akkor 200 forintba került. Az újság szerint pár helyen lehetett csak kapni a félig érett epret. Talán ez a finomság ment át a legnagyobb árváltozáson az elmúlt 25 évben a május végi árakat vizsgálva. Június elején már megjelent a szabadföldi is, igaz drágábban, 250 forintért, de a „viaszfényű” ára 330 és 350 között mozgott. A tojás – az általam vizsgált három hét alatt – tartotta a 9 forintos darabárat.

Június 8-án jelent meg a Dunaújvárosi Hírlapban

Élelmiszerek árai

A KSH adatbázisából kiderül, hogy a ’96-os élelmiszerárak is mutatnak meglepetést.

Akciós árak a Pesti csemegében

A sertéscomb kilója 568 forint volt, a csirkecombért 420-at kértek. A párizsi 334, az olasz felvágott 468, a gépsonka 904 forintba került. Egy liter tej 64 forint volt, a trappista sajt kilója 654. A liszt 58, az étolaj 195 forint volt. A kenyér ára, fajtától függően 80 és 90 forint között mozgott. Jól emlékszem a kenyérgyár – 1993-as privatizációja után MODIUS Sütőipari Kft. – félbarnájára. szerintem azóta sem ettem olyan finom, belül puha, kívül ropogós, másnap sem széteső kenyeret.

Bár nem élelmiszer, de mindenképp napi fogyasztási cikknek számított a szeszes ital és a cigaretta. A világos sör 56, a minőségi 78 forint volt egy üveggel. A borok palackját 150 és 170 forint között lehetett megvásárolni. A cigik közül a Symphonia 109, Sopianae 115, a Multifilter 146 forintba került egy dobozzal. Aki dohányzott, a fizetése jelentős részét költötte erre.

A kenyérgyári kenyér volt az igazi. Azóta is ezt tartom etalonnak, ehhez hasonlítok minden kenyet.

Fizetések

A Statisztikai Szemle szerint Magyarországon a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi átlagkeresete 1996-ban bruttó 47 491 forint volt, ami nettóban 31 086 forintot jelentett. A Dunaújvárosi Hírlapban két hirdetést találtam, ahol fizetés volt megjelölve. Keretes hirdetést adott fel a Technocoop GMK; három műszakos munkarendbe kerestek nőket és férfiakat betanított munkára. Negyedéves átlagban havi fizetésnek 20-25 ezer forintot ígértek a jelentkezőknek. A Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet 12 fő büntetés-végrehajtási őrt keresett 31-34 ezer forint illetményért.

Megkérdezem az olvasóinkat, hogy mennyit kerestek ők akkor.

Egyik kedves olvasónk, aki éppen 25 éve ment óvodai szakácsnőként nyugdíjba, elmondta, hogy az utolsó fizetése nettó 12 ezer forint volt, első nyugdíja pedig 7 ezer. Egy hölgy olvasónk a Dunaferr Hotelben folyamatos műszakban 20 400 forintot keresett. Boltban egy eladó 14 ezer forintot vihetett haza két műszakban, elmondása szerint szombatonként is dolgozott. Egy másik olvasónk postai alkalmazottként 23 ezret kapott kézhez. A vasműben egy elegyelőkészítő 49 forintos órabérért dolgozott, amihez még a mozgóbér is hozzájött.

A hideghengerműben (DWA Kft.) egy kormányos 28 ezer, egy daruvezető 25 ezer forintot keresett folyamatos váltóműszakban. A vasműnél maradva egy férfi a Speciális Védelmi Intézetnél 33 700 forintot kapott kézhez.

Műszaki cikkek

23 éves voltam a vizsgált évben. Mint minden fiatalt, engem is érdekeltek a műszaki cikkek. Lássuk a boltok kínálatát.

Az Elektro Markt műszaki áruházban a nevenincs 51 centis tévéért 42 999 forintot kértek, ha bevittük a régi készülékünket, különben 10 ezerrel többe került. Nekem annak idején egy Funai márkájú tévém volt, amit talán a budapesti Négy Tigris piacon szereztem be 20 ezer forintért. Ehhez vettem egy használt videomagnót is, mert a 40 ezer forintos újhoz nem volt „kedvem”.

Bár én busszal jártam, azért megnéztem az autóárakat is. Egy használt – vélhetően 10+ éves – Fiat Ritmót 200 ezer forintért árult valaki, aki 0630-as telefonszámot adott meg elérhetőségként. Ez akkor még nem volt elterjedt, hiszen a Westel 900 GSM szolgáltatása csak két évvel azelőtt indult. Ugyanígy mobilszámmal – akkor talán még rádiótelefonnak hívtuk – hirdetett valaki egy 1990-es, tehát hatéves Fiat Talento kisteherautót 680 ezerért. A Mol kútjain a 95-ös benzin 114,90, a 98-as 121,90 forintba került.

A havi fizetést könnyel el lehetett köldteni az új autó részletére

A ’96-os Volán menetjegyárakat nem találtam, de 1997. január elsején, a 20 százalékos emelés után a helyi járatos buszokon 55 forintba került, a sofőrnél megváltva 65 forint volt a buszjegy. Az egyvonalas bérlet 1200, az összvonalas 1600 forint volt, a tanulók és a nyugdíjasok pedig 520 forintét utazhattak egy hónapon keresztül. Úgy emlékszem, akkor még tömött buszok járták a várost.

Forrás: jakd.hu

Lakásárak

Két év múlva léptünk csak a házasság szent kötelékébe, de már terveztük a közös jövőt. A lakások, házak árait nem nagyon írták ki akkoriban. Az apróhirdetésekben, mintha ez tabunak számított volna, pedig mindenkit ez érdekelt. Pár hirdetést azért találtam, ahol árak is szerepelnek.

Fotó: jakd.hu

Az egyik egy ügyvéd által hirdetett kétszobás, egybenyíló téglaépületi lakás a harmadik emeleten, amelyet – nem részletezett – extrákkal kínált az eladó 1 millió 650 ezer forintos irányáron. Egy másik hirdetésben egy régi családi házat hirdetett valaki 1,7 millióért az Óváros központi részén. Voltak azért drágábbak is, Nagyvenyimen befejezetlen házat kínáltak eladásra. A kétszintes épület összesen 210 négyzetméteres, garázs, építőanyagok, ipari áram, gáz, telefon, jár hozzá „mindösszesen” 7,8 millióért. Az akciós árat a sürgős eladás generálta. A Hírlap 6. oldalán található hirdetések között egy budapesti ingatlant is kínált valaki a VI. kerületben. A földszinti, 85 négyzetméteres öröklakás ára 4,5 millió forint volt.

Mi két évvel később költöztünk otthonunkba, egy extrák nélküli, mondhatnám lelakott lakásba. Kétmillió forintba került, amelyet egyedül, segítség nélkül nem tudtunk volna megvásárolni. A következő években megugrottak a lakásárak, egy-két évvel később már ez a típusú lakás a duplájába került.

A korosztályomból volt, aki lakásra gyűjtött, más az élvezeteket hajszolta. Emlékszem, az egyik munkatársam rendszeresen Görögországba ment nyaralni, amire egy évig gyűjtött. Emiatt rengeteg túlmunkát vállalt.

Külföldi nyaralás

Keretes nagy hirdetésben reklámozta görög útját az Express Rt.; Korfu, a türkizkék tengeren található csodálatos smaragdszínű sziget 8 napra, kétszobás, szállodai szobában vagy apartmanban 29 900 forintért már elérhető. A repülőgépes utazásért kért ár így utólag nem is tűnik olyan soknak, még akkor sem, ha előszezonban kínálták. Akkor két görög drachma ért egy forintot.

Devizák

Az utazáshoz a Cornerben tudtunk pénzt váltani. A hírlapos hirdetésükből megtudjuk a valuták ’96-os vételi és eladási árait:

Az euro 1999. január 1-jétől vált Németország törvényes pénznemévé, akkor még márka volt a fizetőeszköz. Egy márkáért 97 forintot kellett adnunk. Egy dollárért 148, egy angol fontért 225 forintot kellett legombolnunk. A legtöbbet, 505 forintot a kuvaiti dinárért kellett fizetnünk.

Remélem, önöknek is olyan érdekes időutazás volt ez a visszatekintő, mint nekem. Kérem, írják meg a tapasztalataikat, fizetésüket, munkájukat abból az időből a [email protected] címre, vagy a Facebook posztunk alatt kommentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában