múltidéző

2021.06.25. 11:30

Csuda képek a doboz mélyéről

Párját ritkító fotósorozattal örvendeztette meg Csuhaj-Barna Tibor, a Zeneakadémia egyetemi docense a „Mi, retrókedvelő dunaújvárosiak” Facebook-csoport tagjait nemrégiben. Életképek az épülő Dunaújvárosból.

Balla Tibor

Édesanyja lakásában akadt rá egy dobozra

amely mintegy 8-900 fotót rejtett, aminek a nagy része persze családi fotó. Alkotójuk egy nagyon lelkes amatőr fényképész, édesapja, id. Csuhaj-Barna Tibor, a vasmű közgazdásza. A fotográfia viszont olyannyira a szíve csücske volt, hogy saját nagyítóberendezésével otthon készítette el a papírképeket. Nyitott szemmel járta a várost, és a kor viszonyaihoz képest jó minőségű orosz géppel, gondos fénymérés után készítette el a kordokumentumokat. Hogy, hogy nem, ezek egy jó részére is rákerültek a gyermekei. Imádott fotózni. Jól mutatja az is, hogy egy zsák negatív is előkerült, de ezzel zenész fiának nincs ideje foglalkozni.

A pozitívokat viszont be­szkennelte, párat utólag még be is színezett egy szoftver segítségével. Válogatás közben látta, meglehetősen sok olyan van, amin építkezés, egy fél tanácsháza, egy üres Vasmű út szerepel, és feltöltött párat próbaképpen a csoportba. A tetszésnyilvánításokat látva kezdte sorban közzétenni a többit, félszáznál is többet.

Persze rátörtek az emlékek is a korszakból

amikor még építkezés, felvonulási épületek voltak mindenfelé, ahol gyermekként kalandokat élt át. Szerencse, hogy ezek a képek éppen a város fennállásának 70. évfordulóján kerültek elő. Úgy tűnik, kiállítás és naptár is lesz belőle. Így édesapja nevének emléket tud állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában