prevenció

2021.06.14. 19:00

A szülői bizalmi kapcsolat vissza tud terelni a jó mederbe

Márk Tibor szívügyének tekinti a drogprevenciót. Előadásaival főleg a fiatal korosztályt szeretné megszólítani, ezért járja az iskolákat. Múlt héten Baracson és Perkátán is megfordult, ahol jó hangulatú előadást tartott a káros szenvedélyekhez vezető útról.

Kállai Félix

Átvették az élete felett az irányítást, és egyre lejjebb csúszott

Tibor elmondása szerint fiatalon falta az életet, mindenben benne volt. Bulizott, cigizett, ivott, kábítószerezett és prostituáltakhoz járt. Ezek aztán idővel átvették az élete felett az irányítást, és egyre lejjebb csúszott, egészen addig, hogy az életét is eldobta volna magától.

A pálfordulást egy keresztény közösségben meghallgatott prédikáció hozta el az életébe. A tékozló fiú története annyira szíven ütötte, hogy órákon keresztül csak sírni tudott. Elmondása szerint hirtelen értelmet nyert az élete, megszabadult minden káros szenvedélyétől, és felhagyott az addigi életvitelével.

Felelősséget érezni másokért

A mások iránti felelősséget akkor értette meg, amikor egy kábítószeres barátja temetésén az elhunyt apja kiabált vele, hogy miért nem vigyázott a fiára. Ez nagyon mély nyomot hagyott benne, ami arra indította, hogy olyanokon segítsen, amilyen ő is volt.

Márk Tibor létrehozott egy nonprofit alapítványt, az Árral Szemben a Jövőért Alapítványt, amely a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat együttműködésével prevenciós programot valósított meg a Széchenyi 2020 keretén belül.

Márk Tibor Baracson

A nyár és a vakáció mindig rejt veszélyeket, de a mostani különösen

Baracson és Perkátán is a hetedikes és a nyolcadikos tanulóknak szólt az előadása, de előfordult már, hogy a pedagógusok kérték, hogy a fiatalabb korosztállyal is szóljon a felvilágosítás. Elmondása szerint a nyár és a vakáció mindig rejt veszélyeket, de a mostani különösen. Megterhelő másfél év után vagyunk, a fiatalok alig találkoztak egymással, végre kiszabadulhatnak. Ilyenkor nagyobb a valószínűsége, hogy elengedik magukat, és olyan dolgokba is belemennek, amit később megbánhatnak. Manapság már nagyon könnyű a kábítószerekhez hozzájutni, filléres termékké váltak a szintetikus drogok. Ráadásul ezek a legveszélyesebbek.

A baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadikos osztályfőnöke, Újvári Csilla beszélt az előadás tapasztalatairól:

– Bár a gyerekek nevében nem tudok nyilatkozni, én úgy láttam, hogy élvezték az előadást. Márk Tibor közvetlen és intuitív előadásmódja végig lekötötte a fiatalokat, az ő nyelvükön szólt. Beszéltette és sokat dolgoztatta őket. Nagyon pozitív volt a gyerekek hozzáállása is. Két órán keresztül le tudta kötni a nyolcadikosokat, ez egy szép teljesítmény volt. Amikor szubjektíven beszélt a saját élményeiről, többen majdnem elsírták magukat. Nagyon megfogta és megragadta őket. Érthetően levezette azt, hogyan lesz valakiből elveszett drogos, miből indul ki, mire kell figyelni. Nálunk szerencsére nincsenek ilyen problémák, a cigarettán kívül nincs más szenvedély, ami megjelent némelyiküknél. Inkább az érzelmi rész érinti őket. Örültünk neki, hogy eljött, mert ez szükséges és ez a fajta közlés kell nekik, mert ezt megértik. Jó időben jött ez az előadás.

Segíteni tudnak, nem maradnak egyedül a bajban

Márk Tibor elmondása szerint a fiatalok – és itt egyre kisebb korosztályról van szó – stresszel terheltek, nem csoda, ha tizenévesen már cigarettához és alkoholhoz vagy kábítószerekhez nyúlnak. Azon dolgozik, hogy megvédje őket a káros függőségek csapdájától. Véleménye szerint fel lehet állni, de a legjobb, ha ezekből kimarad az ember. Üzenete, hogy a legnehezebb helyzetben se válasszák a könnyebb utat, erős személyiségek legyenek, akiknek jellemük és jövőképük van.

Előadásait úgy építi fel, hogy a fiatalokat is bevonja, megtalálja velük a közös hangot. Előadásában a félelemtől kezdve, a hazugságon és az azt kísérő lelkiismeret-furdaláson át jutnak el a fiatalok a stresszig. Ha ez nincs kibeszélve, kezelve, akkor elkezdődik a lecsúszás. Úgy látja, hogy a szülőkkel ritkán beszélik meg a problémáikat a gyerekek, pedig ez lenne az alapja egy stabil és egészséges fejlődésnek. Ezért, előadásaiban biztatja őket arra, hogy beszéljenek velük. Egy őszinte beszélgetés, ahol nem kell félni a következményektől, sok mindent megoldhat. A szülői bizalmi kapcsolat egy esetleges rossz befolyást is vissza tud terelni a jó mederbe. A generációk közötti különbségeket pedig át lehet hidalni, ha nyitottak vagyunk egymás felé. A közös programok jó alkalmat biztosítanak erre.

Bár elsősorban Márk Tibor a prevencióra helyezi a hangsúlyt, elmondta, akinek segítségre van szüksége akár az olvasók közül, akár az ismerőseik között, tudnak segíteni, nem maradnak egyedül a bajban.

Perkátán a Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai is örömmel fogadták az előadót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában