kiskertész

2021.05.24. 11:00

Így lesz szép a rózsabokrunk, rózsafánk

Mauthner Ilona/TEOL

Az egyik legszebb virág a rózsa, nincs olyan kert a megyében, ahol ne lenne belőle legalább egy bokorral. Van, aki lugasnak futtatja fel, van aki fát alakít ki belőle. A gondozását már tavasszal meg kell kezdeni, elsőként a metszéssel.

Először le kell metszenünk és nyesnünk az elhalt és sérült ágakat. Amint az elhalt részeket eltávolítottuk, a többi tövet is le kell vágnunk, csak 4–5 egészségeset hagyjunk meg.

Ezután a rózsabokrokat vissza kell vágnunk. Ez attól függ, hogy milyen magas rózsabokrot szeretnénk. Egy kifelé néző rügy felett kell levágnunk az ágat. Ez segíteni fogja a rügyeket, hogy felfele és kifele nőjenek. Ettől a bokor közepe nyílt marad, hogy formát kapjon és a levegő jobban átjárja, így a betegségekre sem lesz fogékony.

A rózsák nagyon hálás növények, a megfelelő gondozásért cserébe hónapokon keresztül ontják a virágaikat finom illatukkal. A legtöbb rózsatulajdonos ott rontja el a tökéletesen megálmodott kertjét, hogy nem mer hozzányúlni a rózsákhoz és nem meri megmetszeni a virágokat a megfelelő időszakban. Továbbá azt is érdemes megfogadni, hogy a metszőollót minden esetben alaposan, valamilyen fertőtlenítő szer segítségével mossuk le, ugyanis könnyedén megbetegíthetjük a rózsát, ha egy olyan szerszámmal nyúlunk hozzá, amely valamilyen kártevőt hordoz magán.

Mindemellett érdemes az öntözésre is odafigyelni. A rózsáknak nincs szükségük túl sok vízre, 5–6 naponta elegendő megöntözni őket. Fontos, hogy ne maradjon pangó víz a rózsánk töve körül, ugyanis ez nem tesz jót a növénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában