rendőrség válaszol

2021.05.24. 11:30

Hogyan védekezzenek az idősek a trükkös csalókkal szemben?

Nemrég hírt adtunk egy dunaújvárosi idős házaspárról, akiket átvertek ismeretlenek. Hogyan lehet az ilyeneket megelőzni? Írásunkból kiderül.

duol.hu

20200328, Budaörs A koronavírus-járvány idején polgárőrök visznek időseknek ebédet. képen: Mándoki Miklós budaörsi lakos Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Forrás: ilusztráció

Fotó: Knap Zoltán / Bors

Idősek ellen több bűncselekmény történt az utóbbi időben. A híradásokból és a közösségi médián keresztül is értesülhetünk csalókról, akik a szépkorúak naivitását kihasználják.

Mindannyian hallottunk az unokázós csalókról, akik felhívják az idős nagyit, hogy az unokájuk balesetet szenvedett, vagy bajban van és egy nagyobb összegre lenne szüksége. A segítő szándék, az ijedtség kicsalja ezekből a nagyszülőkből a sok-sok éven át gyűjtögetett pénzüket.

Mint ahogy korábban megírtuk, múlt héten a kedélyeket borzolta egy dunaújvárosi eset. Idős házaspárhoz csöngetett be egy csaló, hogy a háziorvosuk javaslatára masszírozót ajánljon fel nekik megvételre. A készülék most állami támogatással lehet az övék. A nyelvi képességeit rossz célra használó félrevezető addig csűrte a mondatokat, amíg összezavarta az idős házaspárt és kicsalt tőlük százhúszezer forintot. A készülékek pár ezer forintnál nem értek többet.

Gyakran a bűncselekmények nem jutnak el a rendőrségre, csak kiposztolja egy ismerős a Facebookra. Pedig az időben bejelentett eseteket még forró nyomon tudják kezelni a rendőrök, így nagyobb az esély a csalók elfogására is.

Ennek apropóján megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, hogy tájékoztassanak az idősek ellen elkövetett tipikus bűncselekményekről és ezek megelőzéséről.

UNOKÁZÓS CSALÓK

- Mi a módszer lényege?

- Az elkövetők telefonon felhívják a kiszemelt, idős éveiben járó áldozatot, és elhitetik vele, hogy közeli hozzátartozója, gyermeke, vagy unokája bajba került, akin életmentő műtétet hajtanak végre, vagy fogva tartják, és az ő megbízásából telefonálnak. Olyan eset is előfordult, hogy a megtévesztő az idős áldozat gyermekének adta ki magát, akinek a hangja a baleset miatt nem felismerhető. Volt arra is példa, hogy rendőrnek adta ki magát a csaló, aki a hívott személy rokonának balesete kapcsán felmerült költségei fedezése érdekében kért pénzt.

A bűnelkövetők ilyen, és ehhez hasonló ürüggyel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy készpénzt, vagy ékszert adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek.

- Milyen tanáccsal tudnak szolgálni az ilyen esetek megelőzésére?

- Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben! Amennyiben gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, gyermekükkel, hozzátartozójukkal, mert ezzel ellenőrizni tudják a hívás valódiságát, akár tegyenek fel egy ellenőrző kérdést, aminek segítségével meg tudnak győződni a hívó személyazonosságáról!

Soha ne adjanak át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára!

Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!

Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

A családtagok, rokonok, barátok beszélgessenek a veszélyeztetett korosztály tagjaival erről a jelenségről, a bűnelkövetési módszerekről, és készítsék fel a hozzátartozójukat arra, mit tegyenek, ha hasonló szituációba kerülnek!

- Mit tehet a család?

- Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal! Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal! Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést, amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül ki van a vonal túlsó végén. Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

TRÜKKÖS LOPÁSOK, BEKOPOGÓ IDEGENEK

Ne engedjenek be házaló árusokat ingatlanjaikba!

- Az említett eseten kívül lehet olyan árus, aki nem ártó szándékkal kopogtat be hozzánk. Az idős személyeknek mi a tanácsuk, hogyan viselkedjenek ilyenkor?

- Ne engedjenek be házaló árusokat ingatlanjaikba! Ha úgy látják, hogy kedvező ajánlatot kaptak, akkor az árust hívják vissza egy későbbi időpontra, amikor gyermekeik, unokáik vagy szomszédok is ott vannak! Együtt mérlegeljék, hogy az a dolog, amit meg szeretnének vásárolni, megfelelő minőségű-e, és az ára a minőséget, illetve a piaci árakat is figyelembe véve valóban kedvező-e.

Ha vásárolni szeretnének, akkor ne egyedül fogadják az árusokat, soha ne hagyják magára az árust és semmi esetre se vegyék elő előttük az összes megtakarított pénzüket!

Gyanús idegenek látogatása esetén minél pontosabban jegyezzék meg külsejüket, hogy személyleírást tudjanak adni róluk, valamint jegyezzék meg gépjárművük rendszámát!

A piaci ártól jóval olcsóbb termék vásárlását jól fontolják meg! Csábító lehet az ilyen ajánlat elfogadása, azonban a hirtelen meghozott döntések mindig nagyobb kockázattal járnak!

Ne higgyék el, hogy nyereményjáték nyertesei, főként, ha a nyeremény kézhezvételét megelőzően fizetniük is kell érte!

Megtakarításukat pénzintézetekben tartsák ne otthonukban!

A különböző szolgáltató cégek soha nem visznek pénzt házhoz, amennyiben túlfizetésük van, azt a következő hónapban jóváírják.

INTERNETES VÁSÁRLÁS, BANKKÁRTYA

- Az internet használata szinte létfontosságúvá vált a mai ember számára. Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket az interneten keresztül. Az idősek is igyekeznek lépést tartani a korral. Mire figyeljünk az internetes vásárlásoknál?

- A rendkívül kényelmes ügyintézés számos veszélyt rejt magában, amire nem árt előre felkészülni. Bankkártya adatokat soha ne adjuk meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül! PIN kódot soha senkinek ne adjuk ki, tartsuk egy biztonságosan elzárt helyen! Internetes vásárláshoz használjunk virtuális kártyát, amelyre a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudjuk tölteni és azt követően nem marad rajta pénz! Nézzünk utána az adott weboldal értékelésének: a közösségi oldalakon érdemes rákeresni a webáruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel. Győződjünk meg róla, hogy azon az oldalon vagyunk, ahonnan eredetileg vásárolni szerettünk volna. Nézzük meg az URL-t, ha tudjuk, mi a webáruház neve, gyanakodhatunk, ha ettől eltér az URL. Vásárlás előtt olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF). Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani. Garanciát jelenthet, ha van a webáruháznak fizikai üzlete, amit a Google segítségével könnyen leellenőrizhetünk, hogy az adott címen valóban az adott üzlet működik-e. A magyar nyelvű ügyfélszolgálat szintén biztosítékot jelent.

Bármilyen bűncselekmény áldozataivá válunk, a legfontosabb, hogy azonnal jelentsük a rendőrség felé a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon. Így nagyobb az esély a felderítésre. A Facebookra posztolt eseményleírás nem segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában