Pantaleon

2021.05.12. 08:00

Ápolók Nemzetközi Napja

Ezúton köszöntjük a Szent Pantaleon Kórház ápolóit, egészségügyi dolgozóit, megköszönve a mindennapokban nyújtott kitartó, áldozatos, sokszor ember feletti munkájukat, különösen e nehéz helyzetben, a járvány idején tanúsított lelkiismeretes helytállásukat és intézményünk felé tanúsított lojalitásukat

duol.hu

20210226 Dunaújváros Szent Pantaleon Kórház - COVID-19 oltó pont Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Május 12-e világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja, az 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale tiszteletére.

A hajdani brit ápolónő az ápolóképzés kiemelkedő alakja, aki már életében legendává vált. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Hazatérve hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert.

1860-ban nyitott egy nővérképzőt, ahol megteremtette a betegápolás etikai alapjait, s egyúttal küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is.

Florence Nightingale fogalmazta meg, hogy „az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

Ezen a napon világszerte köszöntik az ápolókat, de sajnos, a múlt év óta zajló koronavírus járvány miatt közös ünneplésre idén sem kerülhet sor. Intézményünk Minőségi Ápolásért Alapítványa által a Magyar Ápolók Napja és az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából létrehozott „Minőségi Szakdolgozó” Díj átadása is egy későbbi időpontban történik, várhatóan a Semmelweis napi ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában