érdemes látogatni

2021.03.04. 07:00

Korhű enteriőr romantikus fotókhoz a Jankovich-kúriában

Rácalmás csodálatos ékszeres dobozkáján tagadhatatlanul az egyik legszebb ékkő a Jankovich-kúria. Bár rendezvényhelyszínként jelenleg a koronívírus terjedését megakadályozandó nem működik, mégis van egy úgynevezett fotószobája, amelyet meglátogatni és benne fotót készíteni a korhű környezetben csodálatos emlék lehet.

Török Tímea

Bodnár Edina, az intézmény igazgatója a szoba falát díszítő eredeti fényképeket mutatja és mesél a kúria történetéről, jelenéről

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A településen több kúria is van. Vannak közintézményként működőek, és van magántulajdonban is, de mindegyik közül talán a legszebb az 1756-ban épült Jankovich család nevét viselő.

A híres rácalmási fesztiváloknak, például a tökfesztiválnak és az almavirág-fesztiválnak, vagy a csodálatos esküvőknek költői helyszíneként közismert kúria jelenleg rendezvényhelyszínként a koronavírus terjedését megakadályozandó a szabályoknak megfelelően erősen korlátozva működik, mégis van egy úgynevezett fotószobája, amelyet meglátogatni és benne fotót készíteni a XVIII-XIX. századi korhű környezetben csodálatos emlék lehet.

A bútorok és a berendezési tárgyak varázslatos hangulatúak

Az épületegyüttesnek nevet adók szellemisége és tevékenysége máig példaértékű, és a család története szoros összefüggésben van a kisváros múltjával. A Jankovichok nemzedékei nemcsak Rácalmásnak vagy Fejér megyének voltak évszázadokon át kiemelkedő egyéniségei, hanem az országos politikában is szerepet kaptak. Katonák, hivatalnokok, gazdák, tudósok, akik jelentős magángyűjteményt alapítottak. A hajdan volt faluban ők építették a többi között a katolikus plébániát és a templomot, gyűjteményeik gazdagították a Nemzeti Múzeumot, az Országos Széchenyi Könyvtárat is.

A rácalmási történeti emlékek szerint a XVIII. század második felében barokk stílusban emelt nemesi kúria a Jankovich család nyári lakhelyéül szolgált. A műemlék jellegű épületet a rácalmási önkormányzat 2006-ban újította fel Phare-támogatással (a Phare egy olyan program, amely a közép- és kelet-európai országok átalakulási folyamatának megsegítésére tervezett pénzügyi eszköz), ügyelve arra, hogy a főépület és az udvarház parkja is eredeti fényében pompázhasson.

Itt minden tárgy a romantikus fotók tökéletes kelléke lehet

A kúria csendes környezetben áll, a Dunától alig háromperces sétára. A főkapu melletti épületben 2007-ben nyílt meg a Janko­vich Kúria Hotel és Étterem.

Manapság azonban a gyönyörű épületegyüttes a veszélyhelyzet miatt Csipkerózsika-álomban kénytelen pihenni és várni a szabályok enyhítését.

A gyönyörűen megkomponált korhű szoba képét nézve szinte alig hihető, hogy a 2000-es évek előtt libatelep üzemelt a kúria épületeiben, hiszen ennek ma már nyomát sem látni

De a korhű szoba látogatható, bár természetesen fontos az aktuális szabályok: a tízfős korlátozás, fertőtlenítés és a maszk viselésének betartása.

Németh Miklósné alpolgármester és Nagyné Berzai Márta önkormányzati képviselő közreműködésével készült el múlt év decemberében a korhű szoba. A bútorok nagy része a szintén rácalmási nemesek, a Hattyuffy család hagyatékából származnak. Az enteriőr meghitt, romantikus, antik hangulata tökéletes háttér lehet egy családi fotózáshoz, akár anyák napjára készülő meglepetéshez is.

Bodnár Edina, az intézmény igazgatója a szoba falát díszítő eredeti fényképeket mutatja és mesél a kúria történetéről, jelenéről
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában