Dunai Kincses Kert

2021.02.22. 17:30

Helyi kincsek vására

Péksütemények, háztáji finomságok, kézműves dísztárgyak is gazdagították a termelői piac kínálatát.

Molnár Emese

2021.02.20. Dunai Kincses Kert Termelői piac Szalki-sziget Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A Dunai Kincses Kert termelői piacot tavaly októberben rendezték meg először Rácalmáson. Immáron negyedik alkalommal a Szalki-szigeti kempingben tartották meg a helyi és környékbeli kézműves termékeket, terményeket felvonultató vásárt.

A rendszeres látogatók már jól ismerik a kistérségi őstermelők, kereskedők, kézművesek kínálatát, igazán különleges és minőségi árukat lehet kapni.

Mindenféle kézműves termék és finomság kapható a termelői piacon, ami szem szájnak ingere Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A gasztronómiai vonalon a többi közt kürtös kalácsot, péktermékeket, lekvárokat, teákat, füstölt hentes­árut lehet kapni. Használati vagy éppen dekorációs célt szolgáló kézműves termékek is színesítik a palettát, például textil párnák, gyöngyös ékszerek, karkötők, faldíszek, fonott kosarak. A szervezők bemutatkozási lehetőséget biztosítanak civil szervezeteknek is, így a szombati piacon a Pentele Baráti Kör hozta el a Régi pentelei történetek című könyvsorozatát.

Régi pentelei történetek címmel már négy kötet jelent meg

A standnál Kemény Lajosné mesélt az eddig megjelent négy kötetről. Egy olyan különleges helytörténeti dokumentumról van szó, amelyet az író személyes, családi élményei, emlékei hoznak még közelebb a penteleiekhez, és egyben Dunaújváros lakóihoz. Schlitter Frigyesné Nyuli Anna családanyaként, és az óragyár dolgozójaként kezdett bele az írásba, a munkahelyi iskola tanárának ösztönzésére. Füzeteibe megállás nélkül jegyezte történeteit, olyan részletesen, hogy korrajzok lehetnek az 1900-as évektől kezdődően. A szerzőnő 2003-ban elhunyt, írásos hagyatéka unokahúgához, Kemény Lajosnéhoz került. Szerette volna, hogy az örökséget mások is megismerhessék, és egy országos pályázatnak köszönhetően, Szente Tünde korrektúrázásával 2018-tól már négy kötetet adtak ki, és készülnek két új könyvvel is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában