állatmentés

2021.01.14. 11:30

Több mint ötven állatot mentettek meg tavaly

Évről évre hallani, hogy a szilveszteri petárdák és tűzijátékok használata miatt rengeteg kutya menekül fejvesztve, hátrahagyva a biztonságot nyújtó otthonát, és szerető gazdiját. Idén a tűzijátékok korlátozása és az állatvédők számára szilveszter éjszakára felfüggesztett kijárási tilalommal próbáltak megoldást találni a fenti problémára.

Török Tímea

Böröcz Balázs az egyesület aktív tagja az adományból származó állatmentő autóval

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Az intézkedések hatékonyságáról, a szilveszter éjszaka tapasztalatairól és egyáltalán az állatvédők mindennapjairól kérdeztük Böröcz Balázst, a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület aktív tagját.

– Az elmúlt év során több mint ötven állatot mentettünk meg az utcáról, és a legtöbbnek gazdit is találtunk. Jelenleg tíz kutyus és rengeteg cica, köztük kölykök is várják, hogy családot találhassanak.

– Tavaly több ezer kilo­grammnyi tápot kaptunk magánszemélyektől, cégektől és kitelepüléseink során. Két kiemelt támogatónk segítségével egy állatmentő autó boldog tulajdonosa lett az egyesületünk, amit sajnos a vírushelyzet miatt nem tudtunk még a nagy nyilvánosságnak bemutatni. Telephelyünkön is folyamatosan fejlesztjük a lehetőségeinket, egy kennelt felújítottunk, és a kerítés nagy részét is megmagasítottuk.

Böröcz Balázs az egyesület aktív tagja az adományból származó állatmentő autóval
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Szilveszterkor 0–24 órás ügyeletben voltunk. Az év utolsó napján már reggel 8 órakor a segítségünket kérték egy, a Mol-benzinkútnál csatangoló kutyus miatt, szerencsére hamar sikerült visszajuttatnunk a gazdájához, majd egy kulcsi és egy nagyvenyimi állatmentésben vettünk részt, szintúgy Perkátán is emiatt jártunk az év első napján. A konkrét segítség mellett több, közösségi médiában közzétett posztot megosztva segítettünk azoknak a gazdiknak, akik ebben kérték a közreműködésünket. Összegezve: a városban és a környéken lényegesen kevesebb kutyus indult idén világgá a durrogtatások miatt, mint a korábbi szilveszterek alkalmával. Ezt tapasztaltuk egyébként az ünnepi járőrözések során is, és ezt ezúton is szeretnénk megköszönni a felelős állattartóknak.

– Jövőbeli terveink között szerepel egyesületünk telephelyének további felújítása, de az első féléves célunk, hogy szeretnénk az állatmentő autónkat az állatmentéshez szükséges eszközökkel felszerelni. Nagyon köszönjük az eddigi támogatást a civileknek, az önkormányzatnak és a cégeknek is, továbbra is nagyon szívesen fogadunk bármilyen segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában