jegyzet

2021.01.16. 15:00

Titokzatos jósnők

Az egyiptomi papok képesek voltak – csillagászati ismereteikre támaszkodva – rettegésben tartani a népet azzal, hogy megjósolták például a napfogyatkozást. Az ókori görög mitológia tele van borzalmas jövendölésekkel, az istenek által kért emberáldozatokkal.

Szente Tünde

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Delphoi több mint ezer éven át volt a hellén világ vallási központja, jelentős hatást gyakorolt a politikai-társadalmi életre. A terület felső részén állt Apollón temploma, amelynek legbelsőbb szentélyében tartózkodott Püthia, a jósnő és a feltörő gázoktól – a metántól oxigénhiányos állapotban – transzba esve válaszolta meg a hozzá érkező zarándokok kérdéseit. A jóshely eredete a mükénéi korba, az i. e. 1500 körüli időkre nyúlik vissza. Ez a Föld istennőjének, Gaiának szentelt hely volt. A talaj nyílásaiból vulkáni gázok szivárogtak elő, az ősi hiedelem szerint a jóserő a Föld mélyéből áradt.

A Delphoi Szibülla a görögök legendás alakja volt, aki röviddel a trójai háború után kezdett Delphoiban próféciálni. A Szibülla-könyvek görög nyelven, hexameterekben szerkesztett jóslatokat tartalmaztak. A megsemmisülésüket követően a római szenátus követeket küldött különböző területekre, hogy jóslatokat gyűjtsenek. Az így létrejött Sibylla-tekercsek jelentős szerepet játszottak a római mitológia átalakulásában, görög és kisázsiai kultuszok Rómába kerülésében. Így jutott el például Rómába i. e. 443-ban egy járvány miatt Apollón kultusza.

A szibüllák vagy szibillák titokzatos jósnők, akik látnoki képességüknél fogva szerencsétlenségeket, baljós eseményeket, katasztrófákat jeleztek előre. Alakjukat a görög és a római mitológia mondáin keresztül ismerjük, valódi létezésük ma is vitatott. Szibülla valószínűleg kelet-föníciai vagy arameus eredetű lehetett. Jelentése ennek megfelelően: Istentől ihletett, elragadtatott. Alakja már Homérosznál is megjelenik, de még név nélkül. Később Arisztophanész, Euripidész, Platón műveiben név szerint szerepel és Hérodotosz néhány jóslatot is idéz tőle. A Szibülla-kultusz az i. sz. I. századig tartott, de emléke a IV. századig megőrződött.

A Bibliában is számtalan jóslat szerepel. Az ógörög nyelvű Máté evangéliuma szerint a Jézust köszöntő utazók – a három királyok – is jósok voltak. Nostradamust, a középkori francia tudóst korábban pestis-doktorként ismerték, hiszen kisebb-nagyobb sikerrel gyógyította a halálos kórt. Jóslatait Centuriák könyvében írta meg. Képzett asztrológusként felhasználta a csillagokból kiolvasottakat, és azokat kiegészítette saját látomásaival. Rituáléi hasonlítottak a Delphoi nagytemplom szertartásaira, ahol a gomolygó füstből olvasták ki látomásaikat.

Napjaink jósnői a „látók”. Grace kártyavető, számmisztikus 2021-es jövendölései közül következzen néhány: Feltételezhetően a jövőben tovább fognak erősödni a női mozgalmak. Előtérbe kerül a feminizmus. A kétségek, a szélsőségek szerepe is megnő. Ez a változások éve, az előzőnél mindenképpen mozgalmasabb lesz. A korlátokat meg kell tartani, azonban ki-ki a saját határainak megfelelően tudja majd igazítani azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában