A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL

2021.01.13. 11:00

Üzenet az űrből vagy pusztán természeti jelenség?

Különleges légköroptikai jelenségnek lehettünk tanúi néhány nappal ezelőtt. A jelenség az ország több pontján is látható volt, de a legtöbb észlelés és fotó Fejér megye székhelyéről, Székesfehérvárról és a környező településekről került fel a különböző közösségi oldalakra.

feol.hu

Velencei-tó Fotó: Aradi Barna / olvasó

Bán Balázs amatőr meteorológus segítségét kértük abban, magyarázza el pontosan mit is láthattunk az égbolton és mi lehet a különleges égi fényjelenség pontos oka. A szakértő elmondta, nagyon ritka jelenségről van szó, így mindenképp érdemes megörökíteni a fényjátékot. Ezúton is köszönjük olvasóinknak a rengeteg képet, amit küldtek, és így azok sem maradtak le erről a csodáról, akik épp nem néztek fel az égboltra aznap este – írja a feol.hu.

Velencei-tó
Fotó: Aradi Barna / olvasó

Ez a ritka fényjáték nem más, mint a fényoszlopok elnevezésű jelenség. Csak nagyon ritkán látható, mivel speciális körülmények kellenek hozzá. Mindenképpen erősebben fagyos levegő szükségeltetik mind a magasban, mind pedig a felszín közelében is. Emellett még kellő nedvesség is szükséges, amikor is a fagypont alatti hőmérsékletben a levegő páratartalma jégkristályok formájában csapódik ki a felszínhez közel, a levegőben. Ekkor, a települések erősebb fényei, például reflektorok, gyárak, stadionok fényei a jégkristályokról visszaverődnek, és oszlopszerű fényjelenségként jelennek meg.

Polgárdi
Fotó: Szóládi Anett / olvasó

Gyakorlatilag egy speciális, csak erősebb fénykisugárzású helyek felett megjelenő, ártalmatlan fényszennyezésről van szó. Mivel nagyon ritka jelenség, mindenképpen megéri lencsevégre kapni, megörökíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában